On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Charles a Camilla jsou v současné době v izolaci ve skotském Balmoralu. „V souladu s vládními a lékařskými doporučeními se nyní princ a vévodkyně izolují doma ve Skotsku," stojí v oficiálním prohlášení.

Podle mluvčího nebylo možné zjistit, od koho se princ nakazil. „V poslední době byl v kontaktu s mnoha lidmi, když plnil své společenské povinnosti," uvedl. Naposledy byl prý ve společnosti 12. března, v posledních několika dnech pak pobýval pouze doma. Mluvčí uvedl, že princ se doma setkal s několika lidmi. Ti byli o jeho nákaze informováni.  

princ Harry a Meghan
Diana, Meghan, Camilla. V britské královské rodině to ženy nikdy neměly snadné

Jak upozornila BBC, se svou matkou - britskou královnou Alžbětou II. - se princ naposledy krátce setkal 12. března. O tři dny dříve se však oba zúčastnili oslav při příležitosti Dne Commonwealthu, který se tradičně koná druhé pondělí v březnu. 

Vysoký věk královny 

Sama královna se těší dobrému zdraví, obavy však vyvolává její vysoký věk - 93 let. Kvůli šířícímu se koronaviru proto minulý týden opustila Londýn a přesunula se na své venkovské sídlo. Ve Windsorském paláci by měla zůstat i během velikonočního období. Společnost jí dělá její manžel, tedy 98letý princ Philip. 

Podle posledních údajů britského ministerstva zdravotnictví je nyní ve Velké Británii více než 8000 potvrzených případů koronaviru. Skutečný počet případů však bude pravděpodobně mnohem vyšší. Přibližně 422 nakažených zemřelo, počet uzdravených narostl na 132. 

Britský princ Harry a Meghan Markleová pózují  na oficiálních snímcích poprvé od oznámení zásnub.
Harry není podpantoflák. Odbornice rozebrala složitý život v královské rodině

Princ Charles je již druhým evropským monarchou, který se nakazil novým koronavirem. Již minulý týden měl pozitivní test i 62letý monacký kníže Albert II. Podle oficiálních informací však jeho zdravotní stav není znepokující a kníže zůstává doma, odkud nadále pracuje. 

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník