K bitce došlo v noci ze soboty na neděli během večírku pořádaného pod širým nebem, který se konal v blízkosti koncertní síně na náměstí Opery (Opernplatz). Masově navštěvované "open party" se zde staly podle německé agentury DPA v posledních týdnech tradicí a účastní se jich tisíce lidí. Až dosud podle německé policie probíhaly pokojně, ale o uplynulém víkendu se věci vymkly z rukou.

Kolem jedné v noci místního času se podle frankfurtského policejního šéfa Garharda Bereswilla začala nálada měnit v agresivní a kolem třetí ráno vypukla u fontány na náměstí otevřená rvačka mezi 25 až 30 lidmi. Policie se podle něj do věci zapojila až v okamžiku, kdy jeden z účastníků party upadl na zem a zůstal ležet.

Kontrola drog vyvolala ve Stuttgartu rabování a střety s policií.
Odporné, odsoudila Merkelová násilí ve Stuttgartu. Hrozí velmi tvrdé tresty

Několik podnapilých ponocujících účastníků večírku se pak "otevřeně a přímo" obrátilo přímo proti policistům a začalo po nich házet lahve, uvedl Bereswill. Okolostojící přihlížející podle něj oceňovali každou letící lahev aplausem a skandovali "ACAB" (All cops are bastards, tedy Všichni policajti jsou hajzlové).

Celé náměstí proto policii

Prvním bitkařům přišli v boji proti policii na pomoc další, kteří dorazili na náměstí, takže policisté ve výsledku mohli čelit pěti set až osmisethlavému davu. Vzduchem létaly kromě lahví také odpadkové koše a kameny.

Bahnitá vlna se prohnala údolím rychlostí kolem 90 kilometrů v hodině
Bahno bylo jako buldozer. Vlna z protržené přehrady smetla zejména ženy a děti

Pět policistů bylo zraněno, zatčeno bylo 39 lidí, z nichž osm zůstalo po neděli v cele. S výjimkou jedné ženy byli všichni zadržení mladí muži ve věku od 17 do 23 let. Všichni nyní čelí obvinění z výtržnictví a ublížení na zdraví. Devět jich pochází přímo z Frankfurtu, ostatní jsou z okolí města. Podle Bereswilla má většina zadržených migrační pozadí.

Nepokoje ve Frankfurtu nejsou první, k nimž v Německu během posledních týdnů došlo. Vlně násilí a rabování čelil minulý měsíc také Stuttgart, město nacházející se v jihozápadním Německu, jímž v nočních hodinách prošly stovky lidí, kteří plenili obchody a rvali se s policií. Policie zatkla několik desítek lidí, rabování následně veřejně odsoudili i čelní němečtí politici, včetně Angely Merkelové.