Do jinak skoro pustého centra města mířily stovky lidí, kteří na náměstí Míru kupovali i vazby k nedělní památce zesnulých, jablka a hrušky i zelí, kapustu, mrkev, celer nebo dýně.

U stánku mělnického školního statku se jim věnovala i Dana Honzáková, zahradnice, která se zabývá především vinařstvím. „Letošní hrozny už jsou sklizené, teď nastává doba, kdy se ve sklepení pracuje s mladými víny," vysvětlila Dana Honzáková.

Jaký bude letošní ročník vín?
Je to nadějné. Po suchém létu to vypadalo nahnutě, ale nakonec jsme měli po letech zase nadměrnou sklizeň.

Ještě nabízíte burčák?
Teď už ne, jde o přívlastková vína, u kterých by cena burčáku byla příliš vysoká.

Na vinice se vrátíte až na jaře?
Kdepak, sezona řezu začíná už v prosinci. Jak opadá listí, začnou mrazíky a zatáhne se míza, jsme už zase na vinicích. Máme jich hodně, řezy budou pokračovat až do jara.

A jaké jsou podzimní práce v dalších částech školního statku?
V zelinářství se sklízí kruhárenské zelí, košťálová kapusta, lahůdkové cibulky, mrkev, celer, petržel… Chystají se také bylinky na zazimování v chladnějším skleníku. V ovocnářství začal prodej stromků, drobných bobulovin a růží.

Ještě pokračuje bedýnkový prodej?
V minulém týdnu byly poslední podzimní bedýnky, letos počítáme ještě s vánočními, a pak až na jaře, kdy v nich budou například rané brambory, saláty nebo kedlubny.

Hodně lidí u vašeho stánku kupuje listopadky v květináčích, na zahrady, dvorky i hřbitovy. Jak s nimi mají zacházet?
Je dobré dát je i s květináčem ještě do krytu, především kvůli stabilitě. A určitě se musejí pořádně zalévat. Platí, že čím větší chryzantéma, tím více potřebuje vody.

I přes zimu?
Pokud právě neprší nebo není sníh, měli by si lidé dát tu práci a zalévat je. Když nepřežijí zimu, je to většinou suchem, ne mrazem.

Jak se mají listopadky připravit na zimu, aby se dožily příštího jara?
Když odkvetou, musí se zkrátit o třetinu až polovinu, stačí, když zůstanou asi deset centimetrů. Přesadí se do země, pokud budou mít dost vody, měly by se jara dočkat.