Ordinace lékařů na Mělnicku začínají plnit pacienti s kašlem a rýmou. Chřipek je prý ale zatím málo. Většinu nemocných trápí akutní onemocnění dýchacích cest, mezi která patří různé virózy.

„Chřipky ještě nejsou, ale navštěvuje nás dost lidí, kteří jsou nachlazení a trpí nechřipkovými onemocněními, takzvanými virózami. Chřipky se v posledních letech začínají více objevovat až v lednu a v únoru," konstatovala praktická lékařka Michaela Zilvarová, která ordinuje ve Vysoké, Nebuželích a ve Lhotce.

Protože pravá chřipková onemocnění ještě neřádí, je podle odborníků nejvyšší čas nechat se proti němu očkovat. Toho však stále využívá jen málo lidí.

„Lidé by se určitě měli bez váhání nechat očkovat. Doporučujeme to všem věkovým skupinám, a to i lidem v produktivním věku, kteří většinou onemocnění podceňují a šíří ho mezi další lidi," uvedla vedoucí protiepidemického oddělení mělnické hygienické stanice Simona Tichá, podle níž se nechává očkovat jen velmi malá část populace.

Mezi nejrizikovější skupiny lidí, kteří by určitě prevenci proti chřipce neměli podcenit, patří nemocní a starší lidé. Potvrdila to mšenská praktická lékařka Kateřina Hartlová. „Očkování doporučuji hlavně lidem trpícím srdečními chorobami, pacientům po operacích nebo těm, kteří se léčí například s průduškami. U ostatních pacientů to nechávám na jejich rozhodnutí," připomněla lékařka.

Očkování proti chřipce by ovšem měli odložit nemocní lidé, a to do doby, než se uzdraví.

„Kontraindikace v podstatě nejsou. Pokud po očkování dojde k reakcím, většinu je to z toho důvodu, že se lidé nechají očkovat těsně předtím, než u nich propukne nějaká viróza. Onemocnění pak proběhne, ale nejde o chřipku," dodala mělnická hygienička.