Na místo u řeky, vzdálené jen pár desítek metrů od školy, vyrazili tentokrát studenti prvního ročníku oboru Mechanik pro stroje a zařízení v rámci mezinárodního Dne Země. S nimi brány školy opustili učitelé odborného výcviku Petr Hobík, Martin Běloch a Jaroslav Honc.

Vyčistit přírodu od nepořádku chodí studenti mělnické technické školy už několik let. Potvrdil to učitel Petr Hobík. „Likvidovali jsme například černou skládku ve Starých Rousovicích, pak okolo Světice na Blatech," vyjmenoval Hobík a dodal, že při tradičním úklidu spolupracují s mělnickým technickými službami. „Přistaví nám kontejner, kam potřebujeme, a zajistí pytle na odpadky i pracovní pomůcky," připomněl učitel, s nímž se studenti potkávají při praxích.

Na úklid nepořádku na stráních i u řeky se s pytli a napichováky v rukou vydalo osm budoucích opravářů techniky. Otrávení z pobytu v přírodě ale rozhodně nebyli. Dokládá to i Dominik Šlajsna, který do Mělníka denně dojíždí z Prahy.

„Je to poprvé, co takhle někde uklízím, ale je to v pohodě. Jsme lidi, nejsme zvířata, a podle toho bychom se také měli chovat. Ten odpad o tom ale příliš nesvědčí, je to hrůza. Všude jsou jen odpadky, různé sklenice a dokonce i pneumatiky."

Podobně to vidí i Vratislav Valín z nedaleké Jelenice. „Nemusíme být v dílnách a navíc to tu alespoň trochu uklidíme," prohlásil.

Dříve studenti v rámci Dne Země uklízeli hlavně okolí školy. „Je ovšem lepší, když vyrazíme třeba do polí a uklidíme tam černou skládku. Kluci si to pak dokonce chodí i kontrolovat," pochválil své svěřence Petr Hobík.

Odpad se na některá místa opravdu znovu vrátí. „Je dobré, že se v úklidu střídají různé ročníky a nevidí to, motivace by je asi opustila," doplnil učitel odborného výcviku.