Opuštěný hotel Adriana v Kralupech nad Vltavou, který se před několika lety stal útočištěm bezdomovců, se má dočkat zásadní rekonstrukce. Nový majitel rozsáhlé budovy, kterou při svých nelegálních návštěvách zpustošili sběrači kovů, areál před zhruba dvěma týdny pro začátek alespoň oplotil.

Podle kralupského místostarosty Libora Lesáka jde 
o zásadní zvrat v jednání o zajištění Adriany, které bylo 
s minulým vlastníkem dlouho bezvýsledné.

„S novým vlastníkem hotelu jsme měli jednání, při kterém slíbil, že objekt zajistí, jakmile bude mít vlastnická práva zapsaná v katastru nemovitostí. To splnil,“ konstatoval Libor Lesák a dodal, že město nejprve okolí hotelu nechalo na vlastní náklady uklidit. Teprve potom se areál ocitl za plotem.

Na hotel a jeho okolí podle ředitelky kralupské městské policie Evy Kostlivé nepřetržitě dohlíží i pracovník bezpečnostní agentury.

„V pátek v noci jsem se na místě byla osobně podívat 
a musím to hodnotit kladně. Nejenže je objekt oplocený, ale stále na něj někdo dohlíží,“ pochválila ředitelka strážníků nedávnou úpravu, která má zamezit další devastaci bývalého hotelu.

Od instalace oplocení a přítomnosti ostrahy kralupští strážníci nepřijali jedinou stížnost od občanů, kteří 
v okolí Adriany žijí. Předtím přitom nebyl téměř jediný den, kdy by do opuštěného areálu nevyjížděli řešit problémy s bezdomovci. Ti tam také mnohokrát způsobili požár. Jen během letošního února v různých patrech budovy hořelo třikrát.

„Odpadly nám sice výjezdy k nahlášeným událostem, ale lokalitu stále z preventivních důvodů kontrolujeme,“ připomněla Eva Kostlivá.

Nový vlastník plánuje podle místostarosty Lesáka objekt přebudovat na zařízení pro seniory.

„Zatím není jasné, jakého zaměření by mělo zařízení být, to by se prý mělo odvíjet od vhodného dotačního titulu,“ přiblížil záměry vlastníka místostarosta.

Budova v kralupské ulici Cesta Brigádníků sloužila v minulosti jako vzdělávací institut pro chemické výroby, který vlastnila společnost Kaučuk Kralupy.

„Pořádala se tam školení a 
v pokojích byli ubytovaní odborníci, kteří jezdili do rafinérie,“ přiblížil Libor Lesák a dodal, že v devadesátých letech objekt koupila soukromá společnost, která tam zřídila Hotel Adriana. Před třemi lety ovšem budova, jež sloužila spíše jako ubytovna, zůstala prázdná. Během krátké doby tak padla do oka kralupským bezdomovcům a sběračům kovů.