„Jedná se o dům ze 70. a 80. let. Tehdy se koncipoval jako penzion pro seniory, ale předpokládalo se, že budou soběstační. Vzhledem k tomu, že tam nyní lidé zůstávají na dožití, řada z nich už je ležících nebo špatně pohyblivá. Proto musíme vyřešit problém s potencionální evakuací,“ uvedl místostarosta Milan Schweigstill.

Před rokem a půl se uskutečnilo požární cvičení a zjistilo se, že objekt nelze evakuovat ani do 90 minut. „Okamžitě tak bylo rozhodnuto, že se musí provést potřebné úpravy k tomu, aby zásah hasičských jednotek umožňoval rychlou evakuaci i těch ležících pacientů,“ připomněl Schweigstill.

Nové centrum městské policie by mělo vzniknout ve vile v Plavební ulici, která je v současné době nevyužívaná.
Sídlo městských strážníků bude v Plavební ulici

V tuto chvíli je již projekt vysoutěžený. Celkové náklady se vyšplhají na 24 milionů korun. Stavba by měla probíhat ve 2 až 3 letech po etapách.

První etapa se bude týkat vybudování evakuačního výtahu, jehož současný stav není přizpůsoben pro evakuaci ležících lidí. Následně se chystají úpravy uvnitř objektu. Náročná bude výměna všech dveří. „Všude bude instalována poplašná technika. Pro bezpečnost seniorů je nutné, aby tuto investici město realizovalo,“ dodal místostarosta.

Ilustrační foto.
Prospívat turistice na Mělnicku se snaží nový spolek