Nejvhodnější doba na pořízení bytu nebo rodinného domu je právě teď. Ceny nemovitostí na Mělnicku jsou totiž za poslední čtyři roky na nejnižší úrovni. A nijak razantně už by podle realitních makléřů dál klesat neměly.

Výjimkou jsou podle makléře z KA Reality Viktora Janovského Neratovice, které jsou na tom mezi třemi velkými městy na Mělnicku s prodejem bytů nejhůře.
„Je to dané tím, že si jejich majitelé drží nesmyslně vysoké ceny a odůvodňují to tím, že Neratovice jsou blízko Prahy. Ceny rodinných domů jsou tam přitom celkem příznivé,“ řekl mělnický realitní makléř a dodal, že naopak v Kralupech nad Vltavou a Mělníku, odkud je spojení s metropolí také velmi dobré, lze byty pořídit za rozumnou cenu.

Ředitel mělnické pobočky Realitní společnosti České spořitelny (RSČS) Tomáš Uher uvedl, že ceny nemovitostí průběžně klesají už od roku 2008. Předpokládá, že nepatrně ještě klesnou. „Nelze ovšem očekávat prudké výkyvy. 
V současné době jsou ceny nemovitostí na reálné hladině, na níž byly před raketovým nárůstem cen v letech 2006 až 2007,“ konstatoval Tomáš Uher a připomněl, že výhodné koupi bytu nahrávají zatím ještě poměrně příznivé podmínky pro uzavření hypotečních úvěrů. „Úrokové sazby všech bankovních domů letos mírně vzrostly a banky si postupně kladou stále vyšší nároky při schvalovacím procesu,“ poznamenal ředitel mělnické pobočky RSČS.

Ceny nemovitostí, s výjimkou stavebních pozemků, šly za poslední čtyři roky dolů mnohdy i o třicet až čtyřicet procent.

Viktor Janovský uvedl, že například družstevní byt o velikosti 3+1 před rekonstrukcí v Mělníku zájemci před třemi až čtyřmi lety pořídili zhruba za 1,4 milionu korun. V současné době by stejný byt koupili nejméně o tři sta tisíc levněji.

Lidé mají podle makléře z KA Reality v současné době větší zájem právě o byty 3kk nebo 3+1 v osobním vlastnictví nebo s možností převodu. „Na odbyt jdou ale i menší byty, které hledají především starší lidé,“ připomněl makléř a dodal, že asi 80 procent lidí financuje nákup bytu, domu nebo pozemku hypotékou.

I přes celkem slušné prodejní ceny nemovitostí je stále velký převis nabídky nad poptávkou. Podle Tomáše Uhera stav realitního trhu na Mělnicku koresponduje s realitním trhem pro celé Česko. „Velký převis poptávky je způsoben především nejistotou, která panuje mezi lidmi. Nicméně zaznamenáváme mírné oživení oproti loňskému roku,“ prohlásil.

Finanční krize se samozřejmě nevyhnula ani domácnostem, což se na realitním trhu odrazilo změnou priorit u zájemců o koupi nemovitostí. Dříve při výběru bytu nebo domu rozhodovala především lokalita. Nyní se většina lidí zaměřuje hlavně na cenu. „Podstatná část klientů se snaží smlouvat o ceně. Není tak možné řídit se podle nabídek na internetu, které nejsou reálným odrazem tržních cen. Ve většině případů jde cena ještě dolů,“ vysvětlil Viktor Janovský.

Ne vždy se ovšem úspora na pořizovací ceně nemovitosti vyplatí. „Ušetřených tři sta tisíc korun při nákupu nemovitosti v lokalitě, kde není škola, školka a ostatní služby, se může prodražit už v prvním roce například nutností pořízení druhého automobilu,“ upozornil na možné negativní dopady Tomáš Uher z Realitní společnosti České spořitelny a doplnil, že pro některé klienty je opravdu rozhodující cena, proto se raději spokojí s horší lokalitou nebo horším stavem nemovitosti, případně zvolí raději nájemní bydlení.

Ani nájem ale není zrovna nejlevnějším způsobem bydlení. Standardní cena nájemného v bytě 2+1 v Mělníku se včetně poplatků pohybuje mezi osmi až devíti tisíci korunami, za 3+1 pak nájemníci platí ještě zhruba o tři tisíce víc.

„O nájemní byty je zájem vždy, pokud tedy nejde o nereálnou sumu. Nájemné se samozřejmě odvíjí i od toho, zda je byt v panelovém domě nebo cihlové zástavbě, která je podstatně žádanější,“ přiblížil Viktor Janovský.