Motoristé z Mělnicka, kteří najezdí tisíce kilometrů měsíčně, už v posledních týdnech nemají velký důvod k radosti. Ceny pohonných hmot, které byly ještě nedávno na nejnižší úrovni za posledních deset let, se pozvolna zvedají.

Utěšit je může jen to, že čerpací stanice na Mělnicku patří z krajského pohledu 
k těm nejlevnějším. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která vývoj cen benzinu 
a nafty dlouhodobě sleduje.

Litr nejpoužívanějšího Naturalu 95 se v mělnickém regionu v současné době prodává za průměrných 27,05 koruny, zatímco na Benešovsku, které je dlouhodobě nejdražší v kraji, stojí o dvě koruny víc. A na nejlevnějším Rakovnicku je benzin ještě o dva haléře levnější než na Mělnicku.

V případě paliva do dieselových agregátů jsou na tom pumpy v regionu ještě lépe. Mělnicko se tak může pochlubit nejpříznivějšími cenami nafty v celém Středočeském kraji. Litr nafty se v regionu prodává za průměrných 25,17 koruny. U pump nejdražšího Benešovska pak za průměrných 27,74 koruny.

Ačkoli ceny paliva stoupají, stále to podle řidičů není nejhorší. „Doufám, že se to zase nevyhoupne na ceny, které jsme platili někdy před rokem. To byl litr benzinu i nafty v podstatě o deset korun dražší než teď,“ říká Tomáš Mareček, který u jedné 
z mělnických čerpaček plnil nádrž své kawasaki, kterou vzal na první letošní projížďku.

Podle průzkumu, který včera u většiny čerpacích stanic na Mělnicku učinili redaktoři Mělnického deníku, je v regionu nejlevnější palivo u mělnické stanice ONO a u mělnického i obřístevského Primu. Za nízké ceny pohonné hmoty prodává i benzinka v Kelských Vinicích. Nafta u prvních tří jmenovaných stojí shodně 23,90 koruny a Natural 95 je tam o tři koruny na litru dražší. Za stejnou cenu prodává benzin ještě řada čerpacích stanic.

Nafta už je všude kromě Kelských Vinic, kde litr stojí 24,30 koruny, nejméně 
o korunu dražší.

Ceny benzinu 
a nafty ve středních Čechách se drží mírně nad celostátním průměrem. V Česku stojí benzin průměrně 27,59 koruny a nafta 25,93 koruny za litr.