VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chlumínská palírna jede naplno, zahrádkáři tam stále vozí úrodu

Chlumín – Purnochovi ve své palírně zpracovávají nejčastěji jablka a hrušky. Někdy ale do kotle nakládají i jahody.

31.10.2016
SDÍLEJ:

Purnochovi zkoušejí nový pásový lis, který si v letošním roce sami postavili.Foto: Deník/Jiří Říha

Destilační zařízení v chlumínské pěstitelské pálenici se hned tak nezastaví. Na dvoře čekají desítky sudů s ovocným kvasem a zahrádkáři přivážejí stále další a další ovoce. Podle majitelky palírny Daniely Purnochové jde v současné době převážně o jablka, občas ale někdo přiveze i hrušky.

Ačkoli se zdá, že letošní počasí úrodě přálo, nebyla prý nadprůměrná. „Jablka jsou, ale jak sucho, dost toho popadalo. Urodilo se docela dost švestek, celkově toho ovšem máme zatím o něco méně než loni," uvedla majitelka pálenice, kde se vedle přepalování ovocných kvasů věnují i moštování. Lisování moštu se však letos pozvolna blíží do finále.

„O posledním víkendu už nás navštívilo o polovinu méně lidí než o víkendu předešlém. Většina zahrádkářů má totiž sklizeno. Ještě sice chceme pár dní moštovat, je ale lepší, když si to lidé telefonicky ověří."

Nový pásový lis, který z nerezových profilů, pryžových pásů a dalších dílů letos postavil manžel Daniely Purnochové, si na pořádné nasazení ve výrobě bude muset nejspíš počkat až do konce příštího léta.

Právě tehdy se totiž u Purnochových začíná s moštováním. „Letos jsme jablka začali zpracovávat v posledním srpnovém týdnu. Nejlepší mošt je ale z podzimních a dostatečně vyzrálých jablek. Zrovna tak i kvas," popsala majitelka jediné pěstitelské pálenice na Mělnicku, kam se sjíždějí zahrádkáři i ze vzdálenějších míst.

Letošní sezona je prý o zhruba dva týdny opožděná. „V červenci toho bylo málo. I třešně měly čtrnáctidenní zpoždění. Teď už ale jedeme naplno, mohli bychom pálit v podstatě bez přestání."

Výroba moštů v chlumínské pálenici sice brzy ustane, ale dveře se tam netrhnou ani v zimě. Lidé budou totiž vozit domácí kvasy.
Svůj kvas do Chlumína přivezl i František Zapletal z pražských Miškovic. Ačkoli dnes žije v hlavním městě, své moravské kořeny nezapře. A na pálenku z vlastního ovoce nedá dopustit.

„Do Chlumína jezdím od chvíle, kdy tu vznikla pálenice. Vozím kvasy ze švestek, meruněk a špendlíků. Vždycky je nechám pořádně vyzrát, což je hodně důležité. Protože by se ale samotnými švestkami nebo meruňkami nenaplnil kotel, míchám to všechno dohromady. Švestek jsem měl nějakých šedesát litrů, meruněk padesát a zbytek jsou špendlíky," řekl zahrádkář, který si na vypálení své dávky v palírně počkal.

A není sám. Lidé na pálení rádi dohlížejí a rovnou si pak domů odvezou hotovou pálenku. Chvíli to ale trvá.
„U plného kotle, ve kterém je kolem dvou set litrů, to trvá tři až tři a půl hodiny, kdy to teče nahrubo. Pak se pálí podruhé najemno, asi hodinu. Záleží ale na tom, jak to teče," vysvětlila chlumínská podnikatelka.

V Chlumíně nejvíce pálí jablka, hrušky, třešně, višně nebo švestky, občas však některý z pěstitelů Purnochovým přiveze i méně obvyklé ovoce. Tedy ale-spoň méně obvyklé na pálenku.

„Několik let jsme pálili i maliny, pak ale zákazník svou plantáž malinovníků zrušil. Taky jsme párkrát zpracovávali jahody. Přivezli jich asi sto sedmdesát kilo, stačilo to."

Autor: Jiří Říha

31.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 16 200 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchaři (kromě šéfkuchařů). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: anglický nebo německý jazyk výhodou, Kontakt: osobní schůzka v místě výkonu práce, telefonicky. Pracoviště: Vladimir stanislavov konyarov 01, nábřeží J. Rysa, č.p. 831, 278 01 Kralupy nad Vltavou 1. Informace: Ralista Konyarova, +420 776 649 444. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, vyučení v oboru výhodou, zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství podmínkou, výpis z rejtříků trestů, , Nabízíme:, práci v moderním zařízení pro seniory, nástup ihned, , Kontakt:, Centrum seniorů Mělník, Fügnerova 3523, 276 01 Mělník, e.weberova@ssmm.cz, tel.: 730 151 980. Pracoviště: Centrum seniorů mělník, Fügnerova, č.p. 3523, 276 01 Mělník 1. Informace: Eva Weberová, +420 730 151 980. Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 16 000 Kč Pracovníci přímé obslužné péče v oblasti ambulantních a terénních služeb a pečovatelé v oblasti domácí péče Pracovník/pracivnice v sociálních službách. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - příjem klientů, dohled nad dodržováním pravidel a nad následným úklidem, výdej polévky, pečiva, čaje, hygienických potřeb výdej ošacení, praní a sušení oblečení, vedení záznamu z průběhu služby, Nabízíme: 5 týdnů dovolené , Požadujeme: SŠ nebo kurz pracovníka v sociálích službách, praxe v oboru výhodou, řidičský průkaz sk.B (aktivní řidič), organizační schopnosti, empatie, dobré komunikační schopnosti, důslednost, pozitivní myšlení, výpis z rejstříků trestů, morální bezúhonnost, Místo výkonu práce: Nízkoprahové zařízení, Štefánikova 654, 278 01 Kralupy nad Vltavou, Kontakt: životopisy zasílejte e-mailem. Pracoviště: Farní charita kralupy nad vltavou, Sokolská, č.p. 139, 278 01 Kralupy nad Vltavou 1. Informace: Kateřina Schovancová, +420 733 593 655. Zdravotnictví - Zdravotnictví Dentální hygienista 35 000 Kč Dentální hygienisti Dentální hygienisti. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 35000 kč, mzda max. 65000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nabízíme: placená doprava a obědy + benefitní systém, Kontakt: telefonicky a e-mailem kdykoliv, osobní schůzka na adrese místa výkonu práce. Pracoviště: Nuovodent mělník s.r.o. 01, Pražská, č.p. 343, 276 01 Mělník 1. Informace: Michael Cílek, +420 606 588 558.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jiří Knor

Záchranáři mají po čtvrtroce opět nového šéfa

Ilustrační foto.

Policisté upozorňovali na nebezpečnou zastávku v Liběchově

Modrých čar omezujících v Praze Středočechy přibude

Střední Čechy – Sedláci. Takhle se s opovržením, inspirováni písmenem „S“ na poznávacích značkách, vyjadřují o řidičích ze středních Čech někteří pražští šoféři. Ti, jimž áčko na jejich autech dodává pocit vlastní výlučnosti.

Další drama na přejezdu a návštěva ze Slovenska na odstřel: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 12. a 13. listopadu 2018.

Záchranáři letos vyráželi k více jak 700 pokusům o sebevraždu

Střední Čechy – Letos záchranáři vyráželi k 761 případu, kdy se někdo rozhodl ukončit svůj život. „Z toho bylo 445 k mužům, 314 k ženám a ve 2 případech nebylo stanoveno. Ve 119 případech už pak nemohli záchranáři osobu i přes veškerou snahu zachránit,“ uvedla Petra Effenbergerová, mluvčí středočeských záchranářů.

Hygienici nacházejí v kuchyních i skutečné hrůzy

Střední Čechy – Potraviny porostlé plísní nebo zjevně zkažené si doma nenechá snad nikdo. Nekompromisně je vyhodí. Spousta lidí přemístí z lednice do odpadkového koše i výrobky, jimž prošla doba trvanlivosti.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT