Letos se vánoční cukroví značně prodraží. Vzhledem ke stoupající ceně másla a vajec jdou nahoru i ceny vánočního cukroví od profesionálních cukrářů. I domácí hospodyňky budou muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Své o tom ví i Drahomíra Poláková z Mělníka, která každý rok peče pro svou rozvětvenou rodinu více než deset druhů cukroví. „Kdybych neměla domácí vejce a máslo dovezené z Německa, asi bych letos snad vůbec nepekla. Připadá mi to šíleně drahé,“ svěřila se Mělnickému deníku.

Zdražit musely i cukrárny a pekárny na Mělnicku. Podle majitelky kralupské cukrárny U Draka Renaty Luxové i z toho důvodu klesl zájem o kupované cukroví. „Kilo u nás stojí 680 korun. Zdražovalo se tak o dvacet procent. Vliv na to neměla pouze cena másla, ale veškeré ceny surovin šly nahoru,“ vysvětlila.



V mělnické zámecké cukrárně kvůli zdražování potravin letos cukroví zřejmě vůbec nebude. „Letos poprvé asi vynecháme,“ přiznal majitel Petr Vávra. „Loni jsme prodávali kilo cukroví za 380 korun, letos by stálo tak 500 korun. Obávám se, že za tu cenu ho lidé nekoupí, radši půjdou do nějakého supermarketu a koupí si ho tam o dvě stovky levněji. Takže stojíme před otázkou, zda letos péci nebo ne a zatím se spíš přikláním k variantě, že ne,“ dodává Petr Vávra.

Za cukroví si připlatí i v Neratovicích. Zdejší cukrárny přesto mají zakázek stále dost. „Děláme deset druhů, jako každý rok. Zdražovat jsme museli o 30 korun na kilo, důvodem je hlavně vyšší cena másla a vajíček. Letos nabízíme kilo cukroví za 310 korun. Myslím, že zájem lidí to neovlivní,“ prozradila cukrářka Pavla z neratovické cukrárny Ája. Stejné ohlasy se ozývají i z další neratovické cukrárny Sladká cesta, kde tvrdí, že jejich zdražení cukroví nemá na poptávku žádný vliv. Přitom u nich kilo směsi stojí šest set korun.



V mělnickém pekařství U Nováků nejsou vánoční sladkosti jen na objednávku, ale běžně se prodávají i na prodejně. „Zájem o něj bývá každoročně stejný, moc se to nemění. Nabízíme různé druhy, nejvíc si lidé žádají směsi,“ uvedl majitel pekařství Václav Novák s tím, že na odbyt jde i cukroví pro diabetiky. „Zdražovat budeme, řádově tak o dvacet procent, protože nahoru šlo úplně vše – nejvíc vajíčka a máslo. Myslím, že na zájem to vliv mít nebude, je to specifický výrobek, který si lidé na Vánoce prostě dopřejí. Vždyť většina lidí ani neví, kolik stálo loni,“ směje se Novák.

Všetatská cukrárna, kde ročně pečou 350 kilogramů cukroví, přijímá objednávky ještě do Mikuláše. „Letos to snad bude podobné. Zdražili jsme o sto korun na kilo, letos tedy u nás stojí 550 korun jeden kilogram. Myslím, že zákazníci ví, kolik stoj suroviny, takže pro to budou mít pochopení,“ uvedl majitel cukrárny Aleš Čermák.

Kralupská domácí kuchařka Naďa Klímová přiznává, že zájem letos pokulhává, zatím má objednávky na 13,5 kilogramů cukroví.

„Pečeme s přítelem doma, děláme třináct druhů, všechno z kvalitních surovin a másla. Od minulého roku jsme zdražili o padesát korun, letos prodáváme za 300 korun. Bylo to nutné hlavně kvůli máslu,“ vysvětlila s tím, že cukroví nabízí po internetu a lidem v okolí.