Celkový přehled o vynakládání krajských finančních prostředků prezentoval vedoucí oddělení silniční dopravy Krajského úřadu Středočeského kraje, Jiří Svoboda. „Kraj dokončil investiční stavby, to znamená rekonstrukce, novostavby silnic a mostů v roce 2018 celkem za 1 miliardu a 17 milionů korun, a to z dotací EU a také z vlastních investičních prostředků připravil projektové dokumentace pozemků za 384 milionů korun. V loňském roce byly celkové náklady na správu a opravu silnic 2. a 3. tříd v hodnotě 1, 733 miliardy korun. Na opravy a investice obdržela v minulém roce Krajská správa a údržba silnic z fondu dopravní infrastruktury celkem 907 milionů korun,“ sdělil.

Na tento souhrn reagoval následně kralupský místostarosta Vojtěch Pohl, který poukázal na fakt, že když se tato čísla, která vypadají velkoryse, rozloží do celého kraje, s vědomím hustoty infrastruktury, tak nejsou investice až tak velké.

Deník s vámi aneb Setkání se starostou Kralup nad Vltavou.
Deník uspořádal v Kralupech setkání se starostou

Dalším z mnoha témat byla také stavba parkovacího domu v Kralupech nad Vltavou, ke které promluvil místostarosta Libor Lesák. „Společně s terminálem pro autobusovou dopravu bude stát realizace parkovacího domu 130 milionů korun. Roční investiční rozpočet města je mezi 60 – 70 miliony, takže je jasné, že bez dotací tyto stavby nepostavíme,“ vysvětloval.

Diskutovalo se také o cyklostezkách. Starosta Marek Czechmann uvedl, že v Kralupech se na ně rozhodně nezapomíná. „V rámci rekonstrukce centra města se všude dělají stojany na kola a s cyklistickou dopravou samozřejmě počítáme. Nyní jsme získali dotace i stavební povolení na trasu Kralupy – Zákolany. Zastupitelstvo schválilo půjčku některým obcím, aby se dala vybudovat, protože to není levná záležitost,“ uvedl.

Debata všech přítomných otevřela celou řadu témat. Heslem tohoto nového diskusního projektu, který probíhá po celé zemi je: „S vámi o vašich problémech.“

Ilustrační foto
Vody je dost, ale nárazový odběr může zhoršit kvalitu
Ilustrační foto
Mezi pacienty s nejnákladnější léčbou je i dvouletá Středočeška