ON-LINE reportáž ke koronaviru najdete ZDE

„Vydali jsme pro všechny příbuzné jakési desatero, které dodržují,“ říká Jaroslava Vítová, ředitelka Domu Kněžny Emmy v Neratovicích, kde byl hned v pondělí o vstup do domu velký zájem. „Lidé se těšili na své příbuzné. V úterý už to bylo mírnější,“ uvedla ředitelka s tím, že personál vše zvládá.

Značná část klientů Domu Kněžny Emmy má podle ní vysokou závislost na péči a omezené kognitivní funkce. „Ti, co se ještě dobře orientují, nebyli během pandemie úplně bez kontaktu. Komunikovali se svými příbuznými například prostřednictvím telefonů,“ připomněla Jaroslava Vítová.

Ilustrační foto.
Veltrusy podpoří živnostníky prvními farmářskými trhy

Ve spojení seniorů s rodinami pomohl v době koronavirové krize také dar od Nadace Charty 77 v rámci projektu Tablet od srdce. „Senioři používali pro komunikaci aplikaci WhatsApp. Pomáhala jim s tím sociální pracovnice,“ dodala ředitelka. Klienti se tak mohli s rodinami spojit i prostřednictvím videohovorů.

Návštěvám se otevřelo také Centrum seniorů Mělník. „Všichni respektují pravidla a klienti přijímají návštěvy s nadšením,“ uvedla ředitelka centra Drahomíra Pavlíková s tím, že s dodržováním opatření v praxi není v centru problém. „Nařízení je obecné, upravili jsme si ho pro naše podmínky,“ dodala.

Senioři nesli opatření statečně

Senioři se v době uzavření centra podle ní chovali statečně. „Obdivuji je za to, že to takhle v klidu a pokoji přijali. Asi jde o generaci, která ještě umí být nějakým způsobem pokorná,“ poznamenala Pavlíková.

Základní škola Jindřicha Matiegky v Mělníku.
Školy na Mělnicku se s online výukou vypořádaly

Ne všude se zařízení otevřela veřejnosti už v pondělí. Například klienty v liběchovském Domově seniorů Vidim začnou příbuzní navštěvovat až od 1. června. „Samozřejmě se klienti na rodiny těší, ale jsou si i vědomi možných rizik,“ vysvětlil ředitel Milan Hrubeš, podle kterého jsou pravidla pro návštěvy přísná. „Ne všechna pravidla lze zcela uskutečnit, ale dají se najít i jiné varianty, které vyhovují a ochraňují naše klienty,“ doplnil.

Také ve Vidimi pomohla seniorům v překonávání koronavirové krize technika. „Odloučení od rodin bylo opravdu dlouhé a frustrující. Proběhly alespoň telefonáty, ale chyběl osobní kontakt,“ připomněl Milan Hrubeš.

Slzy dojetí provázely shledání s příbuznými v domově seniorů ve Všestudech. Podle ředitele Ondřeje Šimona jsou návštěvníci ukáznění, ohleduplní a dodržují veškerá nastavená pravidla.

Tříletý Tobias neměl během karantény možnost cvičit a chodit na tolik potřebné rehabilitace.
Tříletý Tobias s těžkým postižením nemohl kvůli koronaviru cvičit

Jiří Štraub