Dva plynové kotle o výkonu 80 tun páry za hodinu byly vyrobeny v německém Gunzenhausenu nedaleko Norimberku. Jejich transport do 400 kilometrů vzdálených Neratovic začal už ve středu 7. listopadu. Díky omezením způsobeným nadměrnou velikostí nákladu se pětidenní cesta transportu prodloužila na 550 kilometrů.

„Tým našich odborníků ve spolupráci s Policí České republiky převoz kotlů pečlivě plánoval po dobu několika týdnů. Transport je zajištěn nízkopodlažní soupravou se speciálním hydraulickým návěsem pro nadrozměrné náklady, díky němuž lze upravovat aktuální výšku celé soupravy. Ta se musí cestou vejít pod deset nízkých mostů. Celková délka soupravy je 34 metrů,“ popsal složitý transport Miroslav Falta, místopředseda představenstva společnosti Spolana, a dodal: „Aby náklad projel vstupní branou, museli jsme ubourat plot, vyštěrkovat okolí vrátnice a dočasně demontovat stojany se čtečkami vstupních karet.“

Přírodní památka Krtské skály byla vyhlášena v roce 2002 a nachází se u obce Krty v okrese Rakovník. Chráněné území je v péči Krajského úřadu Středočeského kraje.
Co má zlato společného s uranem? Napoví knížka o středočeské žule

Výstavba teplárny je zakázkou na klíč a zahrnuje veškeré stavební práce včetně instalace dvou parních kotlů na zemní plyn o výkonu 2 x 35 tun páry za hodinu, řídicího systému, napojení na parovody a přípravu redukčních stanic. Modernizace teplárny za 200 milionů Kč bude dokončena v polovině roku 2019. Výstavbu nového energobloku provádějí firmy ČEZ Energetické služby a Envir & Power Ostrava.

„Nová kotelna na zemní plyn nahradí v roce 2019 stávající teplárnu spalující hnědé uhlí. Přechodem z hnědého uhlí na zemní plyn a instalací moderních kotlů dojde k výraznému snížení objemu znečisťujících látek vypouštěných do ovzduší. Emise oxidu siřičitého klesnou o 99 %, emise prachu a oxidů dusíku o 90 % a emise oxidu uhelnatého o 60 %,“ vysvětlil Miroslav Falta.

Spolana v posledních letech mohutně investuje do modernizace a ekologizace závodu. V minulém roce ukončila výrobu PVC pomocí rtuťové elektrolýzy a uvedla na trh nový produkt – granulované zemědělské hnojivo Spolsan G. V uplynulých dnech již podeváté obhájila celosvětovou environmentální certifikaci Responsible Care neboli Odpovědné podnikání v chemii.

Spolana je aktivní také v podpoře okolního životního prostředí. Ve spolupráci s neratovickou organizací Českého rybářského svazu již čtvrtým rokem vypouští do Labe mladé ryby a ve spolupráci s neziskovou organizací ALKA Wildlife se stará o pár sokola stěhovavého hnízdícího v areálu Spolany. Od letošního roku se v areálu chovají také včely. Ve spolupráci se Svazem českých včelařů byly instalovány tři úly s roji včel medonosných. Kvalitu a výbornou chuť stočeného medu potvrdila akreditovaná laboratoř Výzkumného ústavu včelařského. O čistotě výrobního areálu a jeho okolí svědčí velký počet chráněných a ohrožených druhů živočichů, kteří jsou velmi citliví na kvalitu životního prostředí. Například dočišťovací nádrž čistírny odpadních vod je vyhledávaným útočištěm vydry říční, čírky obecné, ledňáčka říčního nebo pstruha obecného.

Ilustrační foto
Velký výpadek elektřiny na Mělnicku trval hodinu a půl