S lidmi, kteří se ve Veltrusích rozhodli kandidovat do zastupitelstva města při letošních podzimních volbách, jako by se roztrhl pytel. Na devíti kandidátních listinách si mohou voliči svých jedenáct zastupitelů vybrat 
z devětadevadesáti jmen. Do voleb před čtyřmi lety přitom šlo o pětapadesát lidí méně a kandidátky byly pouze čtyři.

Na politickou scénu ve Veltrusích se chce dostat mnoho nových politických stran a uskupení. Patří mezi ně ANO 2011, Nezávislí, Občanské sdružení Veltrusy, Sdružení nezávislých kandidátů pro Veltrusy, Změna pro Veltrusy – patrioti a Veltrusy 2014.
Stranami, které naopak figurovaly už v minulých volbách, jsou ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09.

Na kandidátkách se objevují častěji mužská jména, je jich tam rovných šedesát, zatímco žen šlo tentokrát ve Veltrusích do voleb devětatřicet. V roce 2010 se do veřejného života chtělo zapojit šestadvacet mužů a osmnáct žen.

Nejčastější profesí, která se u jmen kandidátů objevuje celkem třináctkrát, je živnostník. Stejný počet kandidátů patří podle serveru volby.cz k důchodcům. Mezi dalšími nejčastějšími povoláními pak je možné najít učitele a techniky, ti mají shodně po pěti kandidátech.
Na kandidátních listinách se ovšem objevují i méně obvyklé profese, jako jsou například fotografka, řezník, kastelán, literární historik nebo konstruktérka.

Zájem o komunální politiku ve městě s osmnácti sty obyvateli mají především lidé středního věku. Vyplývá to 
z věkového průměru, který je u žen 46,23 let a u mužů 45,75 let.

Mezi veltruskými kandidáty se letos objevují nejčastěji lidé ve věku od pětatřiceti do devětatřiceti let. Těch jsou rovné dvě desítky. Sedmnáctka kandidátů, jimž je šedesát a více let, představuje druhou nejpočetnější věkovou skupinu.

Naopak mladí se ve Veltrusích do politiky příliš nehrnou. Ve věku do jednadvaceti let voliči nenajdou jediného kandidáta. Před čtyřmi lety nebyl dokonce žádný ani v kategorii do pětadvaceti let.