„Mělník: Po zasedání krizového štábu mělnické nemocnice přešla i tato nemocnice do stavu hromadného postiženi osob,“ napsala hejtmanka na sociálních sítích.

Důvodem vyhlášení tohoto stavu je podle mělnické nemocnice narůstající počet pacientů s covid-19. „Činíme kroky pro zajištění zejména neodkladné péče všem pacientům, kteří ji budou vyžadovat. O přechodu do tohoto režimu byla informována hejtmanka Středočeského kraje, radní pro oblast zdravotnictví, krajský koordinátor intenzívní péče a Zdravotní záchranná služba,“ napsala nemocnice v prohlášení médiím.

Formulář pro opuštění okresů je nezbytný, při kontrole ho vyžaduje policie.
Potřebujete formulář, abyste mohli vyjet mimo okres? V pátek vychází v Deníku

Podle údajů ministerstva zdravotnictví a stránky Hlídač státu se mělnická nemocnice jen za únor potýkala 12 dní s kritickým nedostatkem lůžek na JIP, kdy volná kapacita klesla pod 10 %. Osm dní byla na hraně kapacity lůžek s kyslíkem a také přístrojů pro úplnou plicní ventilaci.

Ačkoli zprávy o situaci v koronavirové pandemii obvykle na sociálních sítích čelí útoku popíračů nebezpečnosti této choroby, pod statusem hejtmanky, kterým situaci v mělnické nemocnici oznámila, se objevily především povzbuzující vzkazy. „Držte se! Díky za ochotu bojovat za lidský život,“ vzkázala mělnickým zdravotníkům například Blanka Dymáčková. A přidal se také David Čermák: „Tak alespoň někdo dělá, co může a zachraňuje a vytváří volná místa pro covidové pacienty.“ „Smekám před všemi zdravotníky a děkuji za vše, co pro lidi děláte,“ snažila se zase povzbudit lékaře a sestry v první linii Dagmar Vávrová.

Stav hromadného postižení osob vyhlašují od středy postupně další a další středočeské nemocnice.

Část nemocnic v kraji se totiž potýká nejen s nedostatkem lůžkových a přístrojových kapacit, ale citelně jim chybí především personál. Stav hromadného postižení osob v takovém případě signalizuje, že se přetížená nemocnice dostala za hranu svých možností a nedokáže zajistit péči o všechny pacienty podle běžně uplatňovaných standardů.

Oddělení pro pacienty s covid-19. Ilustrační foto
V ČR zemřelo s koronavirem přes 21 tisíc lidí. Nakažených dál mohutně přibývá

Kritické přetížení, jemuž čelí už velká část středočeských nemocnic, by některým z nich mohly zčásti pomoci zvládat jejich eldéenky. Právě změna léčeben dlouhodobě nemocných na covidária je cestou, po níž se část nemocnic v kraji už ubírá.