Mezi turistické taháky se po zásluze zařadila i Elektrárna Mělník, kam se jen v loňském roce vypravilo v rámci jedenácti exkurzí 260 zvědavců. Díky své výhodné poloze ji navštěvují nejenom lidé z blízkého a širokého okolí, ale také obyvatelé ze sousedních severních Čech. Výjimkou nejsou turisté z Litoměřicka, Děčínska či Liberecka. Vloni si ji se svými pedagogy prohlédli studenti mělnického Gymnázia Jana Palacha, či žáci Základní školy Jungmannovy sady Mělník, ale i studenti Střední průmyslové školy v České Lípě a mnozí jiní. Do neobvyklého provozu se vypravili i vysokoškoláci  z Technické univerzity v Liberci.

„Vloni se nám u vás líbilo, takže letos bychom si rádi exkurzi s dalšími studenty zopakovali,“ uvedla mimo jiné v letošní žádosti o prohlídku elektrárny Markéta Petříková z katedry energetických zařízení.

Ilustrační foto.
Romantika dávných lásek láká k valentýnským výletům po kraji



Zajímavou exkurzi si zde objednali prostřednictvím cestovních agentur i dvě skupiny středoškolských studentů z Dánska a také z Německa. Prohlídky u většiny exkurzí jsou vedeny jako pochůzky po technologiích Mělník II a Mělník III s výkladem o historii a současnosti celé lokality, včetně výhledu do budoucnosti elektrárenského provozu. 

Zájemci mohou podle svého přání zhlédnout i dalších technologie, jako jsou například elektro, odsíření, zauhlování, zpracování vedlejších energetických produktů a podobně. Prohlédnout si tato místa je umožněno hlavně vysokoškolským studentům, kteří sbírají informace pro své budoucí seminární práce.

O popularitě industriální turistiky svědčí návštěvnost Infocenter a výrobních provozů Skupiny ČEZ v roce 2017. Do energetických lokalit zavítalo na exkurze historicky rekordních 224 357 lidí, což je meziročně o 11 procent více.

Komu se nechce z tepla domova, může se přesto do elektrárny podívat. Industriální turistika po výrobních provozech Skupiny ČEZ se dá totiž provozovat i virtuálně. Více informací nabízí webové stránky http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-melnik/.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: Ve Všetatech se bude vzpomínat na Jana Palacha
Ilustrační foto.
Chřipka postupuje, epidemie je už na dohled