Výstavu doprovází ojedinělý streetartový projekt Stopy svobody, připravený k příležitosti 30 let, které uplynuly od sametové revoluce. Třicet stop vede z náměstí Míru na zámek Mělník, kde byla založena mělnická buňka Občanského fóra. Třicet mělnických osobností, mezi něž patří například Martin Pecina, první mluvčí Občanského fóra na Mělníku, mělnický patriot Karel Lojka, Jiří Lobkowicz, majitel zámku Mělník, zpěvačka Milli Janatková a další významné osobnosti, se prostřednictvím stop vyjadřují, jaká konkrétní událost v posledních 30 letech byla pro ně natolik významná, že zanechala hlubší stopu a dala jim naději, že hodnoty listopadu 89 měly a mají smysl. Stopy nejsou pouhými statickými obrázky, ale mají rozšířenou realitu, na kterou je možné se podívat přes speciální aplikaci v mobilním telefonu.

Projekt Stopy svobody, který potrvá do 19. listopadu, zaujal ve středu 13. listopadu i žáky ze základních škol v Mělníku, kteří skláněli svoje hlavy s mobilem v ruce ke stopám na chodníku. Ani výstavu fotografií nenechali ale žáci bez povšimnutí a jejich vášnivé debaty nad fotografiemi byly překvapivě konkrétní se znalostí věci.

Výstava je další z akcí z cyklu Mělník 30 let ve svobodě, který připomíná významné výročí sametové revoluce a pádu komunistického režimu.

Ilustrační foto.
Nové sociální byty pomohou zejména samoživitelkám
V úterý 12. listopadu došlo v Kralupech nad Vltavou k slavnostnímu otevření nově zrekonstruovaného Palackého náměstí.
Kralupané se dočkali nového náměstí

Marta Dušková