Školní farmářský trh organizačně zaštiťovala Lenka Pořízková, která na gymnáziu učí biologii. „S nápadem dát dohromady tuto akci přišla moje kolegyně Dagmar Dvořáková, která s Člověkem v tísni dlouhodobě spolupracuje," popsala Lenka Pořízková, jak vlastně celý nápad vznikl. Sama byla z projektu nadšená, protože všechno, co zavání farmářskými trhy a regionálními potravinami, vřele vítá. „Za pomoci studentské rady jsme do akce zapojili všechny ročníky, snad jen ti nejmladší to ještě nezvládli," připustila učitelka. „Největší díl práce odvedli letošní maturanti," dodala.

V průběhu dopoledne se tak chodba gymnázia proměnila v tržiště, na kterém bylo k vidění a zakoupení nejen spousta sladkých i slaných pochoutek, ale také různé rukodělné výrobky. Zájemci z řad ostatních studentů, učitelského sboru či veřejnosti si tam mohli koupit dlabané dýně, sušené květiny nebo třeba originální dřevěné odznáčky.

Studenti, kteří šli doslova s kůží na trh coby kuchaři a pekaři, většinou volili staré rodinné recepty. Jako třeba Michaela a Jana, které přinesly tvarohový dort. „Trval nám asi hodinu práce, tvaroh je od jednoho mělnického výrobce," popsala Michaela. Ne všichni gymnazisté ale přinesli vlastní výrobky. Například Martin přiznal, že bramborový salát dělala jeho babička. „Je opravdu výborný, dělaný z místních brambor," nabízel. Nebál se přitom přiznat, že se do akce zapojil hlavně proto, aby se nemusel učit. „A navíc mě baví prodávat," pochlubil se.

Do akce se navíc zapojila také školní jídelna, která včera uvařila oběd z regionálních potravin. Konkrétně dýňovou polévku a takzvané řepánky, tedy jakési buchty s mákem a sladkou řepou.

Výtěžek, který se vyšplhal ke třinácti tisícům korun, ve škole z velké části použijí na nákup kojenecké výživy a pumpy na čistou vodu pro obyvatele africké Namibie.  Část peněz si ale vedení gymnázia schová, aby mohlo později dopřát svým pilným a šikovným studentům nějaké příjemné překvapení.

„Všichni to hodnotí kladně. Jídlo nezbylo vůbec a těch pár neprodaných dýní jsme použili na výzdobu školy," uvedla Lenka Pořízková.

Naše posvícení pořádala také mělnická základní škola Jungmannovy sady. Podle zástupkyně ředitele Olgy Čermákové se i tam projektu zúčastnily všechny třídy. "Na prvním stupni máme každý rok projekt, kdy se žáci napříč třídami promíchají a musejí spolupracovat při plnění různých úkolů. Letos jsme jako nosné téma zvolili právě výživu a lokální potraviny," prozradila Olga Čermáková.

Starší školáci pak stejně jako gymnazisté připravili pro spolužáky a učitele malý trh, kde prodávali své vlastní výrobky. „Výtěžek půjde na konto Člověka v tísni," uzavřela zástupkyně ředitele.

Projekt Naše posvícení pořádá Člověk v tísni v den světového dne výživy. Je určený nejen základním a středním školám, ale také restauracím po celé republice, které nabízejí menu sestavené pouze z regionálních surovin nebo promítají filmy spojené s tématikou hladomoru. Cílem je podpořit lokální spotřebu surovin, a pomoci tak vyřešit problém světového hladu.