Filmová adaptace románu Victora Huga Bídníci, která vznikla v americké produkci v roce 1998 pod režisérským vedením dánského režiséra Bille Augusta a v níž si zahrála například i Uma Thurman, využila k natáčení scén, odehrávajících se ve městě Vigau, náves obce Vrbno. Ve snímku se objevuje také cesta u řeky, jež se nachází v Hoříně.

Diváci pak mohli ve filmu spatřit například i mělnickou Svatováclavskou ulici, a sice v českém filmu Tátova Volha. Mělnické Vtelno zase figuruje v seriálu České televize Vyprávěj, konkrétně v epizodách Slaňochův smutný příběh a Proč je Iveta taková? Jak navíc potvrdila starostka obce Martina Karbanová, Česká televize nedávno natáčela v této oblasti nový kriminální seriál, jež by se měl odehrávat v sedmdesátých nebo osmdesátých letech. „Dělalo se to i ve Vysoké Libni a na Šumperákách,“ říká starostka.

Snímky z první části letošního natáčení filmu Zátopek.
Film Zátopek vzniká také ve Velvarech, nalezli zde i rodný dům

Obec se ovšem místa použitá pro natáčení před filmovými turisty nikterak propagovat nesnaží. „Turisty to nezajímá, nevím o tom, že by k nám kvůli tomu chodili,“ vyjadřuje se Martina Karbanová.

Středočeská centrála cestovního ruchu ovšem na situaci nahlíží jinak. Jak potvrdila tamější pracovnice Linda Dlouhá, vydat se po stopách filmových štábů je atraktivním zpestřením výletů. „Střední Čechy mají v tomto ohledu co nabídnout. Také proto jsme vydali v pořadí již druhou brožuru zaměřenou na toto téma,“ říká Linda Dlouhá a potvrzuje, že do centrály chodí kladné reakce od turistů, kteří filmová místa buď rádi objevují, nebo si je při svých cestách s nadšením připomenou.

Organizace se snaží ve svých brožurách zmapovat filmová místa i s přihlédnutím k veliké fanouškovské základně českých i zahraničních snímků. „Filmová tvorba totiž osloví nejen rodiče, ale i děti, které si pak s místem svou oblíbenou pohádku spojí,“ říká Linda Dlouhá s tím, že pod Středočeskou centrálu cestovního ruchu spadá přímo i filmová kancelář.

Pietní akt k výročí srpnové okupace z roku 1968 se v Muzeu Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku konal v pátek 21. srpna.
V rodišti Jana Palacha si připomněli výročí srpnové okupace

Podle poznatků Lindy Dlouhé však nelze rozdělit turisty na základě toho, zda je jejich motivací k návštěvě film nebo daná památka. „Nicméně pravdou je, že pokud se lokalita objeví ve filmu, těší se pak větší návštěvnosti. Z toho důvodu poslední vydaný průvodce, kde se tyto lokace nacházejí, vybízí ke sbírání razítek, za které čeká poutníky odměna,“ říká.

V jakých filmech a seriálech se objevil Mělník:

Pozdní láska (drama, Československo, 1935)
Veselý souboj (komedie, Československo, 1950)
Jak svět přichází o básníky (komedie, Československo, 1982)
Svatební cesta do Jiljí (komedie, Československo, 1983)
Jak básníci přicházejí o iluze (komedie, Československo, 1984)
Létající Čestmír (seriál, Československo, 1984)
Škoda lásky (seriál, Česko, 2013)
Kameňák 4 (komedie, Česko, 2013)
Clona (seriál, Česko, 2014)
Tátova Volha (komedie, Česko, 2018)