Kapr, klobásy, řízky a samozřejmě bramborový salát. Dále pak domácí cukroví a sladkosti. Takovým dobrotám o Vánocích snad odolal jen málokdo. Vydatné porce jídla a známé dojídání u televize však mají neblahý vliv na váhu. Lidé na Mělnicku si toto uvědomují už po několika dnech od Štědrého dne a útočí na fitness centra.

Jedním z takových míst je i Fitness Siesta – Mělník, které mělo otevřeno již od čtvrtka. „Otevřeli jsme hned po svátcích a je tu téměř plno. Lidé zde dohánějí vánoční hřešení v jídle. Myslím si, že je to však záležitost celé republiky,“ uvedl Jiří Olšák, majitel Fitness Siesta – Mělník. Počátkem nového roku se tak dá předpokládat, že se sportovní centra začnou plnit do posledního místečka.

„Lidé chtějí sportovat a v tomto počasí k tomu bohužel není příležitost. Chybí pestrost ve výběru sportů, v létě si můžeme dopřát jízdu na kole, plavání, fotbal a tak dále. Sportovci se tak stahují do různých sportovních center,“ řekl Olšák.

Nárůst sportovců také očekává Fitcentrum Petry Kadlecové v Kralupech nad Vltavou. „Mezi Vánocemi a Silvestrem je většina lidí ještě na horách a sportují tam. Předpokládám, že lidé začnou ve velké míře chodit cvičit od ledna. Je to i tím, že si lidé dávají na Vánoce různá předsevzetí,“ vyjádřila se Petra Kadlecová, majitelka Fitcentra v Kralupech nad Vltavou.

A jak se nejlépe zbavit přebytečných kil? Podle slov Jiřího Olšáka je samozřejmostí větší výdej energie, než příjem energie. Jednoduše hýbat se a nepřehánět to s jídlem. „Spousta lidí se mne ptá na různé tukožrouty a preparáty na zhubnutí. Co jim vždy poradím, je to, aby se začali hýbat a nepřejídali se. Ani já nejsem výjimka a i o Vánocích zhřeším a normálně jím, svým klientům se pak představuji jako otřesný příklad (se smíchem). Chce to pak ale pohyb,“ radí Jiří Olšák.

Po vánoční stravě a dopřávání může tuková vrstva zesílit u mužů hlavně v oblasti břicha a dámám na bocích a stehnech. „Podle mého kamaráda Petra Havlíčka, který je specialistou na výživu, dělá tělesný vzhled z třiceti procent pohybová aktivita a zbylých sedmdesát procent strava. Takže bychom si měli dávat pozor na to, co jíme,“ dodal na závěr Jiří Olšák.