Povolání učitelky je jejím koníčkem. Nedokáže si představit, že by dělala něco jiného, než učila děti. Hana Házová ze Mšena si splnila svůj sen.

„Rodiče říkají, že jsem už jako malá přebírala ve školce roli paní učitelky a byla jsem její pravou rukou," říká třídní učitelka mšenských čtvrťáků, kterou do ankety Mělnického deníku Hvězda za katedrou 2012 nominoval tatínek jejího žáčka a zároveň kolega Štefan Dvorščík.

Do nominace k jejímu jménu napsal: „Dětem se věnuje nad rámec svých povinností." A tomu se nedá oponovat. Vždyť Hana Házová celých sedm let, kdy ve škole působí, věnuje svůj volný čas dětem z tanečního kroužku, který vede.

„Mívala jsem v něm děti od první až do deváté třídy, ale letos jsem se zaměřila na první stupeň. Děti už si samy hledají písničky a vymýšlejí na ně choreografie, mám z nich radost," chválí své tanečníky moderních tanců, s nimiž ve škole vystupuje na různých besídkách a dokonce své taneční variace předvádějí na maškarních karnevalech ve mšenské sokolovně.

Na práci kantorky ji nejvíce baví, že ve škole je každý den úplně jiný. „Děti jsou prostě bezprostřední, člověk se s nimi zasměje, není to žádná stereotypní práce," říká třídní čtrťáků a dodává: „učím navíc ve škole, v níž jsem zároveň trávila svá školní léta, na která často v dobrém vzpomínám. Tak jako jsem do této školy chodila ráda jako malé dítě, i dnes jsem hrdá na to, že tady můžu učit."

Místo ve sborovně mšenské základní školy Hana Házová získala hned po dostudování Střední pedagogické školy v Litoměřicích. A při práci s dětmi dálkově studovala na hradecké univerzitě.

Do svého povolání je zamilovaná a baví ji učit všechny předměty. „Každý je svým způsobem zajímavý. Nejraději mám ale asi výtvarnou výchovu," připomíná mladá kantorka, která o dětech říká, že jsou jejím hnacím motorem a dobíjejí jí každý den energii.

Svou třídu si mšenská učitelka nemůže vynachválit. Jsou akční, dokážou být bezva kolektiv, vzájemně si pomáhají a chovají se slušně ve škole i mimo ní. Podle mě záleží hlavně na osobnosti učitele, jak si to ve třídě zařídí, tak takové to má," pokračuje jedna z devíti kandidátů na nejoblíbenějšího učitele mělnického regionu.

Mšenští čtvrťáci na svou učitelku nezapomínají a každý den jí v anketě připisují další hlasy. „Hlasují nejen děti, ale i někteří rodiče, kolegové z práce a rodina. Děti mi každý den hlásí, kolik mám hlasů," doplňuje učitelka.

Je jí 27 let, žije ve Mšeně. Po maturitě na Střední pedagogické škole v Litoměřicích nastoupila jako učitelka na Základní školu ve Mšeně a přitom studovala univerzitu v Hradci Králové. Jejím hlavním koníčkem je její práce. Když má chvíli čas, tak si ráda přečte pěknou knížku, podívá se na film nebo jde do přírody.