Požáry suché trávy a lesního porostu, které v uplynulých týdnech zaměstnávaly profesionální i dobrovolné hasiče z Mělnicka, naštěstí ustaly. Během deštivého začátku uplynulého týdne je ale nahradily výjezdy k zatopeným sklepům a likvidace polámaných a vyvrácených stromů.

Potvrdil to velitel mělnické stanice profesionálních hasičů Zbyněk Štajnc. Podle něho jednotky vyjížděly odstraňovat stromy ze silnic například do Strážnice, Vojtěchova, Medonos, Stránky a Vraňan. Vodu ze sklepů hasiči čerpali v Neratovicích, ve Mšeně i v Obříství.

Déšť měl svůj podíl i na dopravních nehodách. V úterním dopoledni se na dálnici D8 nedaleko Zdib srazilo rovnou deset automobilů.
„Hromadná nehoda si vyžádala čtyři lehká zranění," připomněl velitel mělnických hasičů, kteří na dálnici vyjížděli společně s kolegy z Neratovic a tří pražských stanic. Na pomoc jim vyrazili i podnikoví hasiči z Letiště Vodochody. Hasiči museli odstranit rozbitá auta ze silnice, kterou pak posypali sorbentem a uklidili.

V polovině týdne mělničtí hasiči likvidovali olejovou skvrnu, která se táhla od kruhového objezdu na Pšovce až do sídliště ve Sportovní ulici. „Z osobního vozu začal téct olej, aniž by o tom řidič věděl. Přestože nešlo o velké množství, za deště se z něho vytvořila kluzká emulze, která se po vozovce rozšířila," vysvětlil Zbyněk Štajnc. Zasahující hasiči skvrnu v celé délce posypali sorbentem a pak silnici několikrát přejížděl zametací vůz technických služeb. „Hasičský sbor má uzavřenou smlouvu se správou a údržbou silnic, která by se o takové znečištění vozovky měla postarat, což ale bohužel příliš nefunguje. Sorbent, který měli mít k dispozici, neměli," posteskl si velitel hasičů.

Ropná havárie většího rozsahu mohla snadno vzniknout na silnici I/16 u Spomyšle, kde se ve čtvrtek večer srazily dva nákladní automobily. Řidič, který nehodu zavinil, si totiž včas nevšiml omezení provozu na silnici a narazil do cisterny s naftou. „K úniku nafty naštěstí nedošlo. Řidiče ale musela mělnická jednotka 
z kabiny vyprostit hydraulickým vyprošťovacím zařízením," doplnil hasič.