Mapa pravděpodobného růstu hub na webu Českého hydrometeorologického ústavu se ještě neprobudila ze zimního spánku. Tak rostou už?

Zdroj: Youtube

Na stránkách nahouby.cz mezi tipy houbařů v sekci Kde rostou ve Středočeském kraji přibyly v posledních dnech jen hřiby kováře z brdských lesů. Na webu České mykologické společnosti je ze začátku května příspěvek poděbradského houbařského spolku, jehož členové v tamních lesích narazili z běžně známých hub jen na pár seschlých májovek, a z konce dubna zpráva o houbařské výpravě v pražském Radotíně, kde byl nalezen na vrbě i sírovec.

A právě sírovec žlutooranžový, který patří k nejchutnějším houbám, už září i na jednom ze stromů u řeky v Kralupech nad Vltavou. Řada lidí asi netuší, kolem jaké dobroty tam prochází, část plodnic už ale někdo odřízl. A udělal to ve správnou dobu, neboť sírovec je jedlý pouze jako mladá šťavnatá houba.

Mělnické vinobraní, sobotní část před rokem.
Hlavní hvězda vinobraní zatím v utajení. Mělničané chtějí třeba rapera Sheena

Mykolog Jaroslav Malý, který po léta působil na Mělnicku, před pár dny zveřejnil na sociální síti snímek sírovce žlutooranžového z jiného místa. V příspěvku připomněl, že houbu, která roste na různých kmenech listnatých stromů, třeba na vrbách, topolech nebo dubech, se nedoporučuje sbírat z akátů kvůli jedovatým látkám nacházejícím se v kůře a lýku.

„Sírovec je vynikající na kari a dělají se z něho znamenité chipsy. Připravit si můžete i řízky, falešné pečenáče nebo falešný bramborový salát,“ napsal mykolog Malý.