V letošním roce školáci, jejich rodiče i ředitelé škol nominovali šest kantorů, z Mělníka, Byšic, Nelahozevsi a Malého Újezda.
Vítězství zůstalo v Mělníku. Setkání s Editou Dvornou a jejími deváťáky bude následovat později, až se všichni společně sejdou ve škole. Jiřina Liptáková už se svými pětadvaceti druháky slavila.

Spolu s nimi měla z jejího úspěchu radost celá škola. Nominace je totiž dílem starších dětí, které se s Jiřinou Liptákovou setkávají v hodinách tělesné výchovy. Na druhém stupni dostal každý školák lísteček, na který napsal jméno svého oblíbeného učitele. A to, které se nejčastěji opakovalo, patřilo právě Jiřině Liptákové.

Druháci jí nadšeně tleskali. A byli přitom pořádně překvapení. Věděli sice, že za nimi do třídy přijdou návštěvníci, netušili ale, co se děje. Přesto kouzelně pomalovali tabuli.

Na otázku, co je to katedra, sice většina z nich nedokázala odpovědět, že je učí hvězda, ale věděli i bez toho. „Naše paní učitelka je hodná," shodly se Veronika a Karolína. „A moc nás toho naučila, nějaké ty kotouly, násobení a všechno o kytkách a listech stromů," hned doplnila Vanesa.

O kytkách, keřích a stromech byla i včerejší hodina prvouky, kterou přerušila návštěva z Mělnického deníku. Alespoň že na dortech, které byly dárkem pro třídu vítězky, byly marcipánové růžičky… Přestože měly děti za sebou svačinu, rády si na nich pochutnaly.
Hned je ale zajímalo, kdy už budou moci konečně třídě přečíst referáty, které si připravily. Monika s Aničkou představily spolužákům jetel. A přitom dokázaly překvapit dokonce i návštěvu z redakce. „Jetel má tři lístečky, se čtyřmi přináší štěstí, když jsou jen dva, znamená to podle starých pověr nového milence," četla Monika a Anička ukazovala obrázky doplněné lisovaným jetelíčkem, bílým, který se správně jmenuje plazivý, a fialkovým, jehož název je luční.

Děvčata dostala za referát jedničku. A spolužáci jim ji přáli. Když se Jiřina Liptáková ptala: „A jakou jedničku?", svorně volaly: „Podtrženóóóu!"

„Skvělá třída, šikovná děvčata, kluci sportovci," chválila druháky jejich učitelka, která se o ně dělí s kolegyní Lenkou Macurovou. Osmnáct hodin týdne totiž stráví v tělocvičně se staršími dětmi.

Ty se za ní rády vracejí i v dospělém věku. Popovídat si nebo ji požádat o pomoc. „Teď jsem jednu bývalou žákyni, už dospělou, připravovala na zkoušky na policejní akademii – a dostala se," těšilo Jiřinu Liptákovou.

Anketu Hvězda za katedrou vyhlašuje Mělnický deník každý rok na Den učitelů, vítěze a celou jeho třídu pak redaktoři navštěvují o měsíc později po Dni dětí. S kyticí a diplomem pro učitelku a dortem pro děti.

Hlasuje se souběžně dvěma způsoby, internetovým a papírovým, kdy nominovaní kantoři dostávají hlasy na kuponech vycházejících den co den v novinách. V obou hlasováních jsou pak podle počtu hlasů stanovena pořadí. Ta se sčítají. A vyhrává nejnižší číslo.
Tentokrát jsou stejně jako loni vítězky dvě, protože měly shodně trojku. Edita Dvorná byla první na webu a druhá v kuponech, Jiřina Liptáková přesně naopak.