„Srážky výrazně pomohly, na polích to vypadá dobře. Je ovšem pravda, že byly nerovnoměrné. Zatímco třeba na Kolínsku spadlo až padesát milimetrů, na Mělnicku jen třiadvacet,“ reagoval na dotaz Deníku Jaroslav Mikoláš, předseda středočeské agrární komory.

Podle jeho zkušeností rozhodně není důvod k přehnanému optimismu. Naopak. Zemědělce čekají rozhodující měsíce až před sklizní. „Po loňské zkušenosti, kdy koncem května vypadaly porosty na polích velmi pěkně a pak přišel červen s celkem sedmnácti tropickými dny, navíc téměř bez srážek, a následoval velmi podobný červenec, je zatím předčasné mluvit o letošní úrodě. Sklizeň je ještě daleko,“ poznamenal předseda středočeské agrární komory.

Ilustrační foto.
Dovolená v zahraničí láká víc. Lidé odříkají rezervace v kempech

Rozhodující bude počasí. „Srážky rozhodně neměly vliv na stav hladiny podzemní vody, které je v regionu na padesáti až šedesáti procentech dlouhodobého normálu. Rostliny čerpají vláhu jen ze srážek, jsou tak mnohem náchylnější na sucho a teplo,“ vysvětlil.

Boj proti suchu

Zemědělci na Mělnicku vidí situaci vesměs pozitivně. „V minulém roce to bylo v květnu se srážkami horší. Myslím, že se nestane, že by nastala taková neúroda jako loni. I když stačí, když čtrnáct dní neprší,“ říká Václav Hlůže, jednatel firmy Agro Liblice. Proti suchu se podle něho dá bojovat, nepočítá-li zavlažování, například tím, že se méně hýbe s půdou. Ta se totiž už teď může připravovat na podzim. „Pak nám samozřejmě pomáhá také organické hnojení, při němž kromě hnoje využíváme i různé komposty,“ dodává Hlůže.

Další metodu přibližuje zemědělec Pavel Verner z Ledčic na Mělnicku. „Plodiny lze například hloubkově kypřit. Zimní vláha vám pak neuteče a vleze do země, ale je to zase nákladné na pohonné hmoty, na lidi a na práci,“ připomíná.

Podle jeho slov srážky z poslední doby sice pomáhají, ale sucho se v podzemí stále drží. „Deště u nás navíc příliš vydatné nejsou,“ dodává..

Hasiči vyprostili psa i jeho páníčka ze skalní soutěsky.
Záchranáři vytáhli zapadlého psa ze soutěsky

Mšenský zemědělec Zbyněk Zelenka, který se věnuje rostlinné i živočišné výrobě, vidí pozitivní dopad vláhy hlavně na obilí a řepce. „Květen byl chladnější než loni. Tím pádem se vláha lépe držela, víc pršelo. Když nepřijdou nějaké pohromy, letošní úroda u nás na Mšensku asi nejhorší nebude,“ říká.

Úroda se zatím rýsuje dobře i u Jiřího Jakubce z Nedomic. „Déšť z poslední doby nám pomáhá,“ potvrzuje, zároveň ale vidí negativa v tom, že je poměrně chladno. „Z toho důvodu si nemyslím, že by byl květen lepší než loni,“ vysvětluje.

Jiří Štraub