V Mělníku je vyhledávaným místem Zmrzlinový ráj v Pražské ulici. Otevřeno je tam ve všedních dnech od 9 do 17 hodin a v sobotu od 10 do 15 hodin. Nejoblíbenějšími příchutěmi jsou podle majitelky Vilmy Maxové vanilka a slaný karamel. Denně je v nabídce deset až dvanáct druhů.

„Prodáváme kopečkovou zmrzlinu ve vaflovém kornoutku. Cena za kopeček je 35 korun. V Mělníku máme asi největší kopeček, i lidé to říkají - navíc za tu cenu,“ poznamenala Maxová.

Ilustrační foto
Houbařské žně na Mělnicku mohou začít. Mapa napoví, kde rostou

Velmi dobře hodnocena je v různých internetových recenzích zmrzlina, kterou nabízí Eva cukrářské bistro v Přístavní ulici v Mělníku. „Denně máme vždy dva druhy, neboť v nabídce je i míchaná zmrzlina. Vždy se snažíme pokrýt to tak, aby jedna z nich byla smetanová a druhá sorbetová, aby měli možnost vybrat si i lidé s alergií na laktózu,“ vysvětlila majitelka Eva Vetešníková, podle níž mezi ovocnými sorbety od rodinné firmy z Moravy hraje prim jahoda, oblíbené jsou i rakytník, meruňka nebo borůvka.

Denní druhy jsou voleny tak, aby chutě smetanové a sorbetu v míchané zmrzlině k sobě seděly. „Jednou z fajn kombinací je pistácie s moravskou meruňkou, čokoláda s jahodou nebo maková s borůvkou,“ připomněla Vetešníková. Malá točená zmrzlina stojí v Přístavní 40 korun, velká 60 korun.

Ilustrační foto
Kraj omezí dopravu na Byšicku, obce a městys odmítly platit za nové standardy

Mezi oblíbené zastávky v centru Kralup nad Vltavou patří Bistro Kosina nedaleko kostela. Mají tam totiž domácí zmrzlinu, na kterou stojí lidé v sezoně fronty. V nabídce je pokaždé jiný druh. Mezi nejoblíbenější se však stále řadí vanilka. A na odbyt jde i slaný karamel.

„Dovážíme si suroviny z Itálie a výroba probíhá přímo u nás v bistru,“ vysvětlil majitel bistra Martin Kosina a připomněl, že v nabídce jsou zmrzliny krémové i z čerstvého a mraženého ovoce nebo ovocný bezlaktózový sorbet. Za malou porci zmrzliny zaplatí zákazník 40 a za velkou 45 korun.