Kdo by neznal slavnou scénu z filmu Obecná škola, kdy ředitel radí žákům, aby v zimě neolizovali kovové předměty. Několika klukům to však nedá a namrzlé zábradlí olíznou… Díky této filmové scéně vznikl název školní kapely Gymnázia Františka Palackého v Neratovicích, která začala vystupovat zhruba před dvaceti lety.

Nápad založit kapelu NNZ neboli Nelízej namrzlý zábradlí naplnili učitelé s několika studenty, kteří jsou dnes už absolventy gymnázia. Stále však zůstávají přáteli.

Skupina Nelízej namrzlý zábradlí podle zpěváka a saxofonisty Eduarda Šmída, který na neratovickém gymnáziu vyučuje matematiku a zeměpis, už mnoho let nevystupuje. Po několika letech se však členové kapely sešli na festivalu Letní společná koupel v areálu neratovického letního kina. ,,Jen výjimečně jsme se sešli a zahráli," dodává učitel.

U zrodu skupiny stál Eduard Šmíd spolu s Alešem Jinochem, současným ředitelem Gymnázia Františka Palackého. ,,Z kulturního domu se vyřazovaly reprobedny, zesilovače a nástroje. Tak jsme založili kapelu," popisuje vznik skupiny Eduard Šmíd. ,,To už nám bylo asi třicet. Řekli jsme si, že když jsme kapelu nezaložili v sedmnácti, tak ji založíme ve třiceti," říká učitel.

Během svého působení si kapela pro sebe nahrála i vlastní desku. ,,Byli jsme ve studiu a vydali jsme si pro sebe cédéčko. Obal jsme si taky vymysleli sami. Potom jsme to spíše rozdávali mezi přáteli. Předtím jsme ještě nahráli nějaké písničky na kazetu," vzpomíná Eduard Šmíd.

Nelízej namrzlý zábradlí hraje převážně rockovou hudbu, ovlivněná je i punkovou kapelou Dybbuk, která vznikla v osmdesátých letech a později změnila název na Zuby nehty.

Několik textů k písním skupiny napsal i Eduard Šmíd a Aleš Jinoch, který na gymnáziu vyučuje češtinu a dějepis. ,,Některé texty nejsou naše. Jsou tam vybrané básničky," vysvětlil Eduard Šmíd. V písních kapely NNZ se tak objevují básně Jakuba Demla, Oldřicha Mikuláška nebo Karla Hynka Máchy.

Skupina sice nechystá žádné vystoupení, muzikanti ale nevylučují, že se opět sejdou a zahrají. Další školní kapelu se učitelé založit nechystají.

(Jana Procházková)