Prezidentská amnestie, kterou v rámci svého novoročního projevu vyhlásil Václav Klaus, se na Mělnicku bude týkat několika stovek lidí.

Uleví se především podmíněně odsouzeným, kteří vykonávají obecně prospěšné práce, jsou v domácím vězení nebo mají jiný druh alternativního trestu.
Podle mluvčí Okresního soudu v Mělníku Markéty Martincové budou tamní soudci rozhodovat především právě o alternativních trestech. Jednat ale budou ve většině případů takzvaně od stolu, i o nepodmíněných trestech, které ještě odsouzení nenastoupili,

„Ostatní nepodmíněně odsouzené, kteří spadají do prezidentského rozhodnutí, budou řešit soudy v místě, kde své tresty vykonávají," vysvětlila mluvčí soudu.
Provinilci z Mělnicka si své tresty většinou odpykávají ve věznicích v Litoměřicích, Oráčově a Stráži pod Ralskem nebo v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou.
Osvobození delikventi budou mít po amnestii zase čisté trestní rejstříky, pokud v nich ovšem neměli záznamy už před amnestovaným trestem. „Do budoucna se na ně bude hledět tak, jako by nebyli vůbec odsouzení," připomněla Markéta Martincová. 

Lidé propuštění na základě rozhodnutí prezidenta se nebudou nejspíš muset hlásit ani ve střediscích probační a mediační služby, která pomáhá 
v návratu do běžného života nebo dohlíží na plnění alternativních trestů. V mělnickém středisku po vyhlášení amnestie zvoní telefony, lidé se ptají, jestli musejí dále plnit své povinnosti, nebo zda už jsou volní.

„Říkáme jim, že je vše při starém, dokud nerozhodne soud," vysvětlila vedoucí mělnického střediska probační a mediační služby Lenka Hažmuková, která předpokládá, že se s některými klienty po nějakém čase zase setká. „Neděláme si iluze o tom, že bychom se s některými z nich pro opětovnou trestnou činnost opět neviděli," poznamenala Lenka Hažmuková.

České věznice by podle náměstka ministra vnitra Daniela Voláka mělo v souvislosti s amnestií v blízké době opustit až sedm tisíc odsouzených. Podmínky amnestie se vztahují na více než šest tisíc vězňů s tresty uloženými na rok a méně. Dalších více než pět tisíc lidí má tresty nepřevyšující dva roky, těch by se na svobodu mělo dostat nejvýš několik set.