Jak potvrdila Barbora Kovářová, ředitelka kralupské charity, všechny dary, které v těchto dnech od dobrovolníků přijímají, soustředí ve svém sídle v Sokolské ulici 139.

Aby pomoc neprovázely zmatky, prosí ředitelka dárce, aby sledovali aktualizované pokyny vydávané na facebookové stránce Charity Kralupy nad Vltavou. „Jelikož naše základna nemá neomezené prostory, je dobré se vždy předem domluvit buď telefonicky, nebo osobně na konkrétní pomoci. Na náš facebook přidávám průběžně vše, čeho se nám nedostává, ať už jsou to dětské botičky konkrétních velikostí nebo pleny a další věci denní potřeby,“ zdůrazňuje ředitelka charity.

Pomoc, kterou charita sama předem neinzeruje, musí z kapacitních důvodů někdy i odmítnout. „Je nám to líto, ale pokud nedáme konkrétní požadavek, nemůžeme takové věci přijmout. Zkrátka už se nikam nevejdou," dodává Kovářová.

Kralupská farní charita pomáhá, kde se dá, lidé nabízejí věci, peníze i bydlení.Kralupská farní charita pomáhá, kde se dá, lidé nabízejí věci, peníze i bydlení.Zdroj: se svolením FCH Kralupy nad Vltavou

Aktuálně už charita zajistila ubytování v kralupském azylovém domě dvěma ukrajinským rodinám. „V příštím týdnu k nám do města přijde dalších sedm lidí, pro které rovněž zajišťujeme bydlení. Domluvili jsme se i se starostou sousední Nelahozevsi, kde dali k dispozici celý dům, kam všech sedm příchozích nastěhujeme. Kromě toho máme k dispozici i databázi lidí, kteří nabízejí ubytování u sebe doma,“ připomíná Barbora Kovářová.

Z předávky humanitární pomoci z Kutné Hory na slovensko-ukrajinské hranici v obci Vyšné Nemecké.
Mělník pomáhá Ukrajině. Do země vypraví balíčky pomoci pro zahřátí duše

Kromě střechy nad hlavou může kralupská charita poskytnout uprchlíkům i potraviny ze své potravinové banky a stejně tak potravinové poukázky od dárců. „Všem dárcům velmi děkujeme, protože hned v prvním dni poskytli poukázky v hodnotě sedm tisíc korun, za které ukrajinské maminky mohou nakoupit jídlo pro děti, které ve sbírce nemáme. Se zajišťováním potravin se nám nabídla i firma Bidvest,“ dodává ředitelka.

K dispozici je dále charitní šatník Šuplík, který sídlí také v centrále v Sokolské ulici a běžně v roce funguje i jako secondhand. Součástí Šuplíku je krejčovská dílna, kde švadlenky upravují věci lidem na míru. „V případě šatníku je ovšem naše kapacita už plně vyčerpána. Aktuálně můžeme oblečení pouze vydávat,“ upozorňuje ředitelka.

Ředitel pro kontrolu a řízení Záchranné služby Asociace samaritánů ČR Praha-západ Jiří Dittrich. Ve čtvrtek večer se chystá odjet na misi na Ukrajinu.
Záchranáři vyrážejí na Ukrajinu: Chtějí tam pomáhat zraněným

Dalším způsobem, jak pomoci ukrajinským uprchlíkům v Kralupech, je zaslání peněz přímo na bankovní účet kralupské charity. Vklad je důležité označit heslem UKRAJINA. Číslo běžného bankovního účtu je: 51-6442530217/0100.

Lidé z charity kromě toho dokážou pomoci ukrajinským uprchlíkům i nasměrováním na potřebné úřady a vyřízením dalších záležitostí nezbytných pro jejich nový život v Česku.