Kralupská radnice chce najít ve městě plochy, na nichž by sprejeři mohli legálně realizovat svou fantazii. Pro začátek město vyhlásilo soutěž o nejlepší návrh graffiti se sportovní a volnočasovou tématikou, který by měl oživit bývalou tenisovou stěnu volnočasového areálu 
v kralupském Lobečku.

Potvrdil to místostarosta města Marek Czechmann, který je také patronem soutěže. „Chceme v soutěži oslovit ty, kteří to se spreji umí, a to bez věkového omezení. Pokud se to podaří, pokusíme se někde najít další vhodné plochy," konstatoval místostarosta.

Kralupy chtějí vyčleněním volných ploch pro sprejery snížit riziko tvoření na místech, která k tomu nejsou rozhodně určená. „Často jsou pomalovaná například tělesa dráhy, větší zdi, ale různé čáranice se objevují i na domech nebo třeba na mostě, což je asi to nejhorší," připomněl Marek Czechmann a dodal, že ti, kteří svými tagy ničí fasády domů, jsou opravdu jen čmáralové, jenž musejí mít někde svůj podpis. Oproti tomu na volných plochách vznikají často pěkná díla.

Autoři nejlepších návrhů, které stačí nakreslit na papír a doručit na adresu kralupské radnice, budou mít šanci realizovat je na obou stranách zdi o ploše jedné strany zhruba třicet metrů čtverečních.

Soutěžní návrhy, zaměřené na sportovní a volnočasovou tématiku, by měly být na radnici doručeny v obálce s nadpisem – soutěž graffiti. Uvnitř by pak nemělo chybět jméno a kontakt autora.

Uzávěrka kralupské soutěže pro pouliční umělce bude posledního září letošního roku.