Plánování obchvatu, který mělo podle původního záměru stavět jako součást silnice první třídy Ředitelství silnic a dálnic, je nyní opět na Středočeském kraji. Obchvat bude silnicí druhé třídy, jeho stavba i údržba budou tudíž spadat pod krajský úřad.

Plánovaný projekt bude součástí přeložky silnice druhé třídy číslo 240, která povede z Tuchoměřic u Prahy přes Úžice u Kralup nad Vltavou a propojí rychlostní chomutovskou silnici R7 s teplickou dálnicí D8.

„Pro stavbu obchvatu je už vydané územní rozhodnutí a přípravy budou dále pokračovat. Zatím ale nejsou vykoupené pozemky. Důležité je, že jsme od ministra dopravy dostali příslib financování ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Jakmile dostaneme příslib financování stavby od ministerstva dopravy písemně, zařadíme projekt přeložky II/240 do plánovaných investic Středočeského kraje," doplnil Miloš Patera.

Stavba by měla začít nejpozději do čtyř let. Samotný obchvat Kralup nad Vltavou bude stát asi miliardu korun. Přeložka silnice bude dlouhá zhruba dvacet kilometrů, náklady mají dosáhnout přibližně čtyř miliard korun. Stavba potrvá asi tři roky.