Slavnostní zakončení sochařského sympozia se uskutečnilo v neděli 28. června a úvodní slovo přednesl senátor Jiří Vosecký. Celou akcí provázela starostka Liběchova Jaroslava Zralíková. „Sochařské sympozium jsme připravovali více méně tři roky za přispění sochaře Bartoloměje Štěrby, který vytvořil i kopii Adama a Evy, která je v Muzeu Václava Levého v Kožlanech. Nápad na sympozium přišel v roce 2016, kdy jsme slavili 700 let od první zmínky o městě Liběchov a v této době jsme nechali restaurovat dvě sochy Václava Levého. Právě tehdy přišel současně můj nápad a nápad pana Štěrby, že by bylo hezké uspořádat k výročí tohoto opomíjeného sochaře sympozium. A tak to vlastně začalo,“ popsala.

Ve Spolaně Neratovice stočili padesát kilo medu.
Včelaři stočili ve Spolaně 50 kilo medu. Je ho více než loni

Na svoje stálé umístění si sochy zatím počkají. Určitě budou stát na veřejném prostranství. „Dokonce mi volalo několik lidí, že by si sochy odkoupili. To nechceme, chceme, aby sochy byly součástí památníku Václavu Levému. Budou pravděpodobně v centru města, ještě nevíme přesně kde. Navíc každé umístění sochy bude muset být konzultováno s autory. Každá ta socha je vysochaná v závislosti na světle, jak na ni světlo padá, takže záleží na tom, jak přesně a kde bude umístěná. Také je důležité, jak budou spolu souznít v celku," řekla starostka.

Sympozia se zúčastnilo šest sochařů, kteří po dobu tří týdnů tvořili sochy inspirované tvorbou Václava Levého. Vzniklo šest krásných děl z pískovce. Bájný pták od Lubomíra Čmejly, Anděl Evy Horáčkové, Blanický rytíř je dílem Jitky Kůsové, Adam a Eva je tvorbou Jitky Navrátilové, impozantní Madona s hadem vznikla pod rukama sochaře Vladimíra Novotného a celý tento cyklus uzavírá Busta Václava Levého, která je tvorbou sochaře Bartoloměje Štěrby. Jako jediná není inspirována dílem Václava Levého, ale je vytvořená podle fotografií či kreseb podobizny sochaře a důstojně uzavírá cyklus věnovaný významnému výročí jako připomínka významného a trochu opomíjeného sochaře, jehož dílo připomínají nejen reliéfy v pískovcových skalách na Liběchovsku, ale díla obdivují lidé v Praze, Vídni i Římě.

Požár ve výrobně nábytku v Kostelci nad Labem 30. června 2020.
Požár výrobní haly v Kostelci: oheň se nedařilo zvládnout, jeden hasič se zranil