Mydlárna zažije jump blues

Příznivci dobré hudby, kteří mají v oblibě muziku padesátých let minulého století, si v pátek přijdou na své. V mělnickém klubu Stará mydlárna se totiž úderem jednadvacáté hodiny představí kapela St. Johny, která jako jediná v republice hraje jump blues. Zakladatel uskupení, které tvoří tři muzikanti, se inspiroval svými cestami po USA. V repertoáru kapely je jak vlastní tvorba, tak i osvědčené bluesové standardy. St. Johny vystoupil v roli předskokana bluesových legend Charlieho Musellwhitea, Lurrieho Bella nebo Any Popovic.

Čtěte také: Rodičům vadí povinná předškolní docházka

Muzejní kavárna patří rostlinám

Mělník – Známý místní zahradník Jaroslav Hobík pořádá v sobotu hodinu po poledni v kavárně regionálního muzea přednášku s názvem Jak to bylo v zahrádce naší babičky. Vítaný je každý, kdo se chce dozvědět něco zajímavého z říše rostlin, ať už okrasných nebo užitkových, například bylinek. Na setkání není třeba se přihlašovat, neplatí se ani vstupné.

Maškary projdou celou obcí

Chodeč – Zítra vypukne v obci masopustní rej. Po šprýmovné úvodní žádosti k udělení svolení k všeobecnému veselení a taškařicím se průvod masek vydá od domu k domu. Živou muziku doprovodí masopustní popěvky i rozverné hlášky maškar. V jednotlivých staveních se všichni mohou těšit na domácí napečené dobroty i něco pro zahřátí, každé zastavení navíc přinese tanec hospodyně s medvědem, hašteřivé výstupy šejdířek nebo předvídání osudu z úst prostořeké cikánky. Úplatu za drobné služby budou z kolemjdoucích mámit žid, doktor i kominík. Po průvodu je připravené posezení s tancem, hudbou, zpěvem a hodováním. Chybět samozřejmě nebude ani volba nejoriginálnějších masek. Akci pořádá místní spolek Aktivní Chodeč, průvod vychází od kapličky v deset hodin.

Masky na zámku odmění

Lobkovice – Den plný zábavy čeká už zítra na návštěvníky místního zámeckého areálu. Mezi desátou a osmnáctou hodinou tam občanské sdružení Lobkovice chystá tradiční masopust, na němž nebude chybět vystoupení šermířů a artistů, pohádkové představení s loutkami, polní kuchyně, bleší trh, ohniště pro opékání buřtů nebo nabídka zabíjačkových specialit. Děti se mohou těšit na nejrůznější soutěže a svezou se na koních i kolotoči. Potěšit návštěvníky přijde také harmonikář. Všichni, kdo dorazí v maskách, navíc dostanou malou odměnu.

Čtěte také: Přináší čtečky zkázu knih? Mělnicko potvrzuje drtivé vítězství klasiky

Dřevák v sobotu patří králíkům

Kralupy – První víkendový den se ve výstavním areálu Dřevák v ulici Ke Koupališti koná výstava králíků místního svazu chovatelů. Zájemci tam mohou zamířit mezi osmou a sedmnáctou hodinou, hodinu po poledni bude navíc k vidění překážkový závod malých ušáků Králičí hop. Vedle tradičních užitkových plemen budou k vidění například belgičtí obři, berani, zajímavá krátkosrstá plemena. Z malých plemen pak budou zastoupeni krásní stříbrňáci. Velké pozornosti se jistě budou těšit také zakrslá plemena s hmotností kolem jednoho kilogramu nebo králíci se saténovou srstí. A chybět nebude ani pestrá kolekce morčat, které milují hlavně děti.

Mělník navštíví Havelkovi

Mělník – První březnovou středu se kavárna mělnického Masarykova kulturního domu opět zaplní příznivci swingových melodií. Přijede se tam totiž představit kapela Miss Rosie a její gang, kterou vede dcera Ondřeje Havelky Rozálie. Nebude ale chybět ani jeho syn Vojtěch, který rozezní kytaru. Na kontrabas pak zahraje Josef Mikula a k pianu zasedne Mirel Lacko. Koncert začne v 19.30 hodin.

Muž se bál kontaminace

Klecany – Profesionální hasiči z Neratovic mířili do Klecan, kde podle oznámení došlo k úniku neznámé látky. V Parkerově ulici na ně čekal řidič zásilkové služby, který ukazoval na žlutou tekutinu vylitou na zemi. Měl strach, aby nedošlo ke kontaminaci okolí. Během krátké chvíle ho ovšem hasiči uklidnili, protože zjistili, že nejde o žádnou toxickou látku, ale o vodou ředitelnou barvu.

V zátoce uhynuly ryby

Neratovice – Uhynulé ryby na hladině neratovické zátoky vyděsili tamní rybáře, kteří se hned obrátili s žádostí o pomoc na úředníky radnice. Chtěli od nich zajistit provzdušnění vody, aby se zamezilo dalšímu úhynu ryb. Město k zátoce poslalo neratovickou jednotku dobrovolných hasičů, s nimiž na místo vyjeli i jejich profesionální kolegové. Podle velitele mělnické hasičské stanice Zbyňka Štajnce nakonec nebylo nutné k okysličení vody použít proud vody z cisteren. „K rozpohybování vody došlo otevřením stavidla, na jehož kontrolu po několika hodinách vyrazili dobrovolní hasiči," vysvětlil hasič a dodal, že si další provzdušnění vody v zátoce zajistí rybáři vlastními silami.

Sirény připomněly mrtvého hasiče

Ve čtvrtek pět minut před desátou hodinou se na území celého Mělnicka rozezněly sirény, které obvykle zní pouze první středu v měsíci při pravidelné zkoušce. A nebo ve chvíli, kdy se děje něco nepříznivého pro obyvatele regionu, například živelné katastrofy nebo havárie v chemických továrnách. Včerejší zvuk byl pietou za tragicky zesnulého hasiče Jana Odermatta, který se v polovině února smrtelně zranil při požáru lakovny v obci Zvole. Sto čtyřicetisekundová siréna zazněly na jeho počest v době, kdy se v pražských Strašnicích konal jeho pohřeb.

Čtěte také: KRÁTCE: Kam za zábavou a kulturou?