Volná místa už škola nemá

Kralupy – Základní umělecká škola, jejíž kapacita je 750 žáků, má pro tento školní rok plno. Přijala už 150 nových žáků, pro děti, které přinesou přihlášku až v září, se další místo většinou nenajde. „Rozšíření kapacity neplánujeme, třídy máme plné,“ vysvětluje zástupkyně ředitele Veronika Sedláčková. Malá šance je, pokud se některý ze stávajících žáků odstěhuje nebo ho výuka přestane bavit. „Pak nabídneme jeho místo některému z nepřijatých zájemců, který má za sebou přijímací řízení,“ vysvětlila Sedláčková. Nejpopulárnějším předmětem ve škole je klavír, který navštěvuje téměř 100 dětí. 

Pískomil baví malé diváky

Mělník – Známá kapela Pískomil se vrací patří k jedné z mála profesionálních skupin v České republice, která se věnuje výhradně moderní dětské tvorbě. Nedělní koncert v tanečním sále Masarykova kulturního domu v Mělníku 1. října od patnácti hodin předvede jejich původní repertoár v duchu nového hudebního stylu pro mladé, malé i ty nejmenší. Pro návštěvníky si kapela Pískomil se vrací přichystala nejen vtipnéa originální texty a našlápnuté písničky, ale i veselé a barevné kostýmy a především skvělou práci s dětským publikem. Celé představení je vhodné především pro děti od dvou až do jedenácti let. 

Ilustrační foto.
Skoro 140 tisíc Středočechů denně dojíždí do Prahy. Odkud nejvíc?

Pomohli náhradní dopravci

Kralupsko – Ze dne na den se kladenský dopravce ČSAD MHD Kladno rozhodl ukončit provoz dvou linek. Zástupci pražské integrované dopravy hledají náhradu pro trasy Praha – Koleč a Kladno – Kralupy. Tyto spoje musí už týden zajišťovat náhradní dopravci. Podle mluvčího Pražské integrované dopravy Filipa Drápala je problémem nedostatek řidičů, kteří jsou velmi vzácnou pracovní silou. „Na trasách nyní vypomáhá více než šest dopravců a provozoven,“ vysvětluje Drápal. Předmětem dalšího jednání budou také sankce. „Nakonec budou vyčísleny všechny škody a vyvozeny důsledky pro dopravce,“ uvedl Drápal.

V neděli se zavřou všechna šoupátka

Mšeno – Poslední letošní akce motorkářů Zavírání šoupátek se uskuteční v neděli 24. září. Sraz je na náměstí ve Mšeně v 9.30 hodin. Odjezd na vyjížďku okolím Mšena je naplánován už na 10 hodin dopoledne. Milovníci silných strojů pak projedou trasu dlouhou padesát kilometrů.

Strážníci označují bicykly

Kralupy – Už počtvrté strážníci nabídli cyklistům možnost forenzního identifikačního značení kol. „Celkem už jsme označili 150 kol a kompenzačních pomůcek. Další akci chystáme na říjen,“ slibuje ředitel městské policie Ladislav Voves. Díky dotaci ministerstva vnitra je služba bezplatná. Pokud by si chtěl zájemce kolo označit doma, zaplatí za základní sadu nejméně tři tisíce korun. „Říjnový termín zatím není znám, ale měli bychom ho umístit na stránky města nejpozději do 20. září,“ doplnil Voves. Značení je odolné proti běžnému mytí, obvyklým chemikáliím, standardním teplotám, mlze a soli.

V současné době je skatepark v Kralupech v dezolátním stavu. Oba dva raily (železné tyče zabudované do země) si museli vyrobit na vlastní náklady návštěvníci parku.
Chátrající kralupský skatepark je nebezpečný

Soutěž vyhraje nejlepší dýně

Střemy – Dýňové slavnosti nazvané Cesta za podzimem začnou v sobotu 30. září v šestnáct hodin u místní hasičárny. Na návštěvníky tam čeká opékání špekáčků, dýňové speciality a především soutěž o nejoriginálnější dýni. Jedinečně ozdobenou dýní je možné si přinést s sebou anebo je možné si ji vytvořit v rámci tvořivé dílny, která bude na akci připravena. Styl dekorace dýně není nijak omezen. Kromě tvořivé dílny je na programu malování na dýně a podzimní dekorace.

Setkání představí kanalizaci

Nelahozeves – Informační setkání s projektanty o vybudování kanalizačních přípojek se uskuteční v pondělí 18. září od 17.30 hodin v kulturním domě v Nelahozevsi. Po setkání bude časna individuální konzultace o vhodném umístění kanalizačních jímek u nemovitostí nebo dalších problémech specifických pro konkrétní nemovitosti. Seznam ulic, kterých se projekt kanalizace týká, najdou zájemci na webových stránkách vesnice.

Hostem online rozhovoru byl hokejový trenér Josef Zajíc.
Josef Zajíc odpovídal na vaše dotazy

Kancelář sídlí na radnici

Neratovice – Městská policie Neratovice od začátku tohoto týdne vyřizuje všechny dopravní přestupky v nově zřízené kanceláři umístěné v přízemí radnice v Kojetické ulici přímo za kanceláří podatelny. Úřední hodiny zůstávají nezměněny.

Silnici čeká rekonstrukce

Chlumín – Povrch silnice druhé třídy číslo 101v Chlumíne čeká v úterý 26. září rekonstrukce. Z tohoto důvodu tam bude platit úplná uzavírka. Předpokládaný termín ukončení oprav je ve čtrnáct hodin. 

Parkování bude placené

Kralupy – V areálu kralupské nemocnice začne od pondělí 2. října fungovat takzvaný regulovaný provoz parkování, který bude zajištěn prostřednictvím automatických závor a poplatky za parkování. První půlhodina bude zdarma a každá další zahájená půlhodina za desetikorunu. V nočních hodinách bude areál nemocnice uzavřen a vjezd bude možný pouze výjimečně přes komunikační hlásku u hlavního vjezdu do areálu.

Kolona na dálnici D1. Ilustrační foto.
Skutečná historie českých dálnic se začala psát před 50 lety