Hlavní jídla vaří od svých dvanácti let. Rozhodně nepatří mezi slečny nebo mladé paní, kterým tchyně či babička navaří týdenní zásoby, které potom stačí ohřát v mikrovlnné troubě.

„Já jsem v tomhle směru asi ze staré školy,“ říká maminka pětiletého Davídka a desetiměsíčního Deníska, která se v životě nepodívala do žádné kuchařské knihy.

„Vařit mě nikdo neučil, všechno jídlo připravuji podle svého odhadu a hlavně podle chuti. Kuchařku u mě doma rozhodně nenajdete,“ vypráví Vlasta Hanykýřová a dodává, že se vařit naučila známou metodou pokusů a omylů. Nikdy ale nezkazila jídlo tak, aby se muselo vyhodit.

„Vždycky se to dá nějak zachránit, omáčku můžu například dochutit, zahustit, nebo naopak lehce zředit vodou nebo vývarem,“ radí zkušená kuchařka, která umí uvařit také pravý houskový knedlík.

U Hanykýřů se k obědu podává hlavní chod obvykle bez polévky. Vlasta ani její manžel si na polévky příliš nepotrpí a malý Davídek si podle vlastních slov musí nechatv bříšku místo na rozlítané ptáky.

„Rozlítaní ptáci“ jsou asi nejoblíbenějším jídlem celé rodiny, hned po výpečcích s domácím knedlíkem a špenátem a segedínském guláši. Nejedná se o žádnou krajovou specialitu ale o klasické španělské ptáčky.

Jediným rozdílem je, že všechny ingredience, které obvykle skončí v masovém zámotku, kuchařka rozkrájí a uvaří v jednom velkém hrnci.

Recept na netradiční přípravu španělských ptáčků získala Vlasta Hanykýřová od své tchyně, se kterou v létě obvykle zavařují jahodový a meruňkový džem.

„Je to jednodušší, než rozmotávat dětem maso, než ho ještě nakrájím, všechno vystydne a jídlo už není dobré,“ vysvětluje starostlivá maminka a dodává, že se snaží o to, aby děti měly nejméně jedno teplé jídlo denně.

Když někdy paní domu nestihne kvůli starostem o domácnost uvařit oběd, dá si o to víc záležet na teplé večeři. K té pak obvykle připraví vývar s nudlemi nebo domácí gulášovou polévku, ke které podává čerstvé pečivo.

Davídek má nejradši chleba obalený ve vajíčku, obložený nakrájeným rajčetem nebo si pochutná s mladším bratříčkem na krupicové kaši. Hlava rodiny si na teplé večeře příliš nepotrpí, podle manželčiných slov se spokojí třeba i s rohlíkem namazaným máslem a pořádným hrnkem kakaa.

Hanykýřovi nejsou v jídle příliš vybíraví. Přesto se na jejich stole nikdy neobjeví koprová omáčka nebo restovaná játra. „Ke koprovce mám odpor ze školní jídelny a s játry je to zrovna tak,“ vzpomíná Vlasta Hanykýřová na svá školní léta a doufá, že její kluci na játra a koprovou omáčku nikdy chuť nedostanou.

Když je Martin Hanykýř v práci, pomáhají mamince s vařením oba synové. Denísek si sám dokáže otevřít dvířka kuchyňské linky a vybere si ten největší hrnec, ve kterém pak míchá dřevěnou vařečkou kostky na hraní. Starší David pomáhá mamince doopravdy.

„Moc rád se dívá pod pokličky a na mě, jak vařím, podáv〜á mi, o co ho poprosím. V kuchyni ho to moc baví,“ chválí syna Vlasta Hanykýřová a dodává, že jí Davídek hodně pomáhal také o loňských Vánocích, kdy společně s maminkou napekli devět druhů vánočního cukroví.

„U nás se sní nejvíc vanilkových rohlíčků, lineckého pečiva a od loňska jsou taky v kurzu citronová kolečka s krémem a citronovou polevou, ty si celá rodina hned zamilovala. A můžu je vřele doporučit každému,“ radí Vlasta Hanykýřová.

Kuchařka z Přívor nehledá inspiraci ani v televizních pořadech o vaření. „V televizi vaří hlavně podle receptů a to není můj šálek čaje. Jediné, na co se občas podívám, je pořad ve kterém vystupuje známý kuchař Zdeněk Pohlreich. Stejně jako já nemá rád instantní polívky. A navíc je to člověk, od kterého je možné se něco pořádného naučit,“ říká s obdivem Vlasta Hanykýřová.

Recepty od Vlasty Hanykýřové z Přívor

Výpečky se špenátem a s knedlíkem

Suroviny: na přípravu špenátu pro čtyři osoby potřebujeme 2 nebo 3 velké cibule, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, Vegetu a jedno vajíčko.

Postup přípravy: Ještě zmražený špenát dáme do hrnce. Ve vedlejším kastrůlku orestujeme nakrájenou cibulku dozlatova. Tu potom přimícháme do špenátu, přidáme podle chuti rozdrcený česnek, sůl, Vegetu, pepř a vajíčko.

Výpečky: asi 800 gramů vepřového masa dáme do pekáče, posolíme, opepříme a okořeníme paprikou, kmínem a trochou Vegety. Podlijeme vodou a necháme hodinu nebo hodinu a půl péct v troubě při 180 stupních Celsia.

Poznámka: Doba pečení závisí na velikosti nakrájených výpečků.

Knedlíky do mikrovlnky: 1 hrneček hrubé mouky, 1 hrneček mléka, 1 starší rohlík, vajíčko, sůl, pepř a špetka kypřícího prášku. Z přísad uhněteme těsto, které dáme na 8 minut do mikrovlnné trouby. Po uplynutí osmi minut necháme knedlík ještě 2 minuty v mikrovlnné troubě dojít. Poté můžeme vyjmout a krájet.

Citronová kolečka

Suroviny: Těsto se připravuje stejně jako na linecké vánoční cukroví. (Na vál prosejeme mouku, přidáme moučkový a vanilkový cukr, tuk, žloutky, citronovou šťávu a vypracujeme vláčné těsto. Těsto ve tvaru bochánku zabalíme do fólie a necháme ho nejlépe přes noc uležet). Do těsta se ale přidá navíc kůra nastrouhaná z jednoho citronu a šťáva vymačkaná z jednoho citronu.

Postup přípravy: Z těsta se nejprve vyválí placka a vykrájejí se kolečka nebo i jiné vánoční tvary. Vychladlá kolečka se slepí citronovým krémem a polijí citronovou polevou.

Krém: máslo, vanilkový puding a šťáva vymačkaná z jednoho celého citronu.

Poleva: moučkový cukr, tuk, tři polévkové lžíce citronu.