Z hlavního sálu se stalo staveniště. Zmizela všechna sedadla pro návštěvníky i podlahy v hledišti, na jevišti a v orchestřišti.

Podle techničky mělnické radnice Martiny Mikešové se v posledních dnech betonuje nová podlaha pod sedadly. A hledá se řešení, jak zajistit jeviště, v jehož železobetonové podlahové desce se objevila trhlina. „Bude muset být nově podepřena ocelovými nosníky,“ vysvětlila Mikešová a připomněla, že nová podlaha jeviště s odnímatelnými částmi pro orchestřiště bude dřevěná.

„Je nezbytné vytvořit zastropení orchestřiště novou nosnou konstrukci z dřevěných průvlaků a sloupků. Stěny a podlaha budou rovněž opraveny a na podlahu bude položen zátěžový koberec,“ vysvětlila Mikešová.

Sedačky, které pocházely ze šedesátých let minulého století, už nebyly pro diváky pohodlné.

Podle mělnického starosty Ctirada Mikeše dokonce ani nesplňují dnešní normy. Nahradí je komfortní širší sedadla, bude jich ale méně. Místo 350 lidí jich bude moci v sále sedět pouze 220. „Půjdeme dolů s kapacitou asi o třetinu. To ovšem odpovídá zájmu návštěvníků, v poslední době stejně zůstává při většině akcí právě třetina sálu prázdná,“ přiznal starosta.

Ilustrační foto
Příroda bojuje proti přemnožení divočáků morem

Většina častých návštěvníků mělnického kulturního domu ze snížení kapacity sálu strach nemá. „Pravidelně chodím do Masarykova kulturního domu na divadelní představení. Většinou je sál zaplněný sotva ze dvou třetin, je určitě lepší nechat tam méně sedaček, ale pohodlnějších,“ souhlasí Jana Ptáčková z Mělníka.

Kulturní dům není sice úplně zavřený, jeho nabídka je však výrazně omezena. Na září se chystají pouhé dvě kulturní akce, plný provoz má začít v říjnu.

Kromě hlediště, jeviště a orchestřiště počítá záměr v hlavním sále také s novou vzduchotechnikou.

„V prostorách divadelního sálu, hudebního sálu a kavárny bude zavedena klimatizace s jednotkou umístěnou zvenku budovy, v podzemní šachtě,“ připomněla technička Mikešová. V příštích týdnech se podle ní položí v sále nový plastový povrch a přibudou tam nová sedadla.

Ilustrační foto
Kde a za kolik zaparkujete ve středočeských městech

Práce zatím pokračují podle plánu. Pokud nepřijdou nečekané komplikace, k čemuž při rekonstrukcích shodného rozsahu často dochází, dělníci by měli kulturní dům opustit do konce letošního září.

Náklady na rekonstrukci mají přesáhnout osm milionů korun. Vedení města vybralo zhotovitele až na druhý pokus. Zakázku získala slovenská společnost, která už pracovala například na obnově hlediště ve slovenském národním divadle.

Přestože byla slovenská nabídka jediná, která do tendru dorazila, podle místostarosty Milana Schweigstilla byla příjemným překvapením. „Firma si dokonce sama vyrábí sedadla,“ připomněl.

Návštěvníci netrpělivě čekají na podzim. „Do kulturního domu chodím od dětství, tedy skoro padesát let. Hned, jak bude rekonstrukce hotová, se tam chystám. Jsem opravdu zvědavá, jak to bude vypadat,“ těší se Jana Ptáčková.

Do Masarykova kulturního domu, který stojí v ulici U Sadu přes osmdesát let, už město investovalo hodně peněz. Objekt už dostal například novou fasádu a střechu, na které se památkářům podařilo získat dotaci od ministerstva kultury.

Náklady na dosavadní změny se blíží k pěti milionům korun. Jen za opravy vnitřních prostor kulturního domu zaplatila radnice před šesti lety skoro tři miliony.

Největších změn se dočkal taneční sál, kde bylo vybudováno sto dvacet míst k sezení, dalších osmdesát míst je ve foyer a ve vestibulu. Sál dostal zároveň moderní audiovizuální a osvětlovací vybavení.

Rodinné centrum Kašpárek nabízí spoustu aktivit pro děti a jejich rodiče či prarodiče.
Centrum Kašpárek je připravené přivítat i tatínky

Plánovaná divadelní představení v kulturním domě
Úterý 26. září od 19 hodin v tanečním sále - Představení A studia Rubín Nevim, od autora a režiséra Vojtěcha Štěpánka, klade divákovi hodně osobních a nepopulárních otázek. Zpovídá ho ovšem hluboce lidsky a s vtipnou nadsázkou.
Středa 20. září od 20.30 hodin v hudebním sále - Představení za účasti Torey L. Hayden s diskuzí, prodejem knih a autogramiádou. LiStOVáNí se tak vrhá do dalších nových žánrových vod a ani v tomto případě nebude chybět příslušný humor, Torey totiž současně rozmlouvá i s neposednou holčičkou jménem Charity.