Eurobankovka byla vydána u příležitosti 745. výročí první dochované zmínky o Mělníku jako městě. Na bankovce je vyobrazena mělnická radnice, která stojí v historickém centru na náměstí Míru v místě, kde původně stávala rychta přestavěná na konci 14. století v gotickém slohu. Vzhled bankovky vykazuje design Petra Raista Šťastného.

Předvánoční atmosféra v neděli doslova dýchala na všechny návštěvníky Masarykova kulturního domu v Mělníku, kde se uskutečnil Adventní koncert ZUŠ Mělník.
Adventní koncert diváky naladil na Vánoce

Koncept Euro Souvenir byl vytvořený v roce 2015 ve Francii ve spolupráci s Francouzskou národní bankou a s povolením Evropské centrály a hlavní záměr je podpora turismu. Společnost Euro Souvenir je výhradním držitelem licence na vydávání těchto suvenýrových eurobankovek v rámci České a slovenské republiky.

Suvenýrovou eurobankovku neplatilo město Mělník - do komisního prodeje ji v nákladu 5 000 kusů přijalo Mělnické kulturní centrum, pod které Turistické informační centrum spadá.

„O eurobankovku byl velký zájem už dávno před zahájením. Lidé nás do telefonu přemlouvali, zda jim můžeme bankovky rezervovat či poslat poštou, prodat dříve a podobně, takže jsme museli zveřejnit na našich webových stránkách informaci, že žádosti jsou zbytečné. A byli jsme neoblomní i při pondělním prodeji. Bankovka se prodávala skutečně až v pondělí od 9 hodin a dodržovali jsme jasné pravidlo deseti bankovek na osobu,“ vysvětluje vedoucí informačního centra Jitka Nováková.

Někteří zájemci se pokoušeli i několikrát neúspěšně pro bankovky vracet. Eurobankovky byly vydávány od čísla 101, číselnou řadu od 1 do 100 si ponechalo město Mělník.

Vítězná trojice studentů ve vánoční soutěži floristů v rámci Flora Pragensis.
Vánoční soutěž floristů zcela ovládli chlapci

Nápad na vydání eurobankovky s motivem Mělníka přišel od mělnického kronikáře a zastupitele města Martina Klihavce: „Jsem sběratel všeho mělnického a věděl jsem, že byla vydána eurobankovka Prahy a Karla Gotta, tak jsem dostal nápad, že by bylo hezké mít eurobankovku Mělníka. Přednesl jsem návrh kulturní komisi a návrh byl schválen. V době schvalování návrhu jsme byli po Praze druhým městem, které se rozhodlo pro tento suvenýr.“

Koncept společnosti Euro Souvenir patří aktuálně mezi nejprodávanější suvenýry v Evropě.

Devatenáctiletá Denisa Ryndová z Mělníka bude již brzy reprezentovat region ve finále populární soutěže Supermiss 2019, které se koná v neděli 22. prosince v kongresovém sále pražského Hotelu Hilton.
O korunku Supermiss se uchází také Denisa Ryndová z Mělníka