Jak vy osobně nahlížíte na obávanou nemoc covid-19, se kterou ani lékaři nemají dosud mnoho zkušeností?
S ohledem na to, že se setkáváme v nemocnici s těžšími případy, bereme covid-19 vážně a nerad slyším zlehčování této diagnózy a konspirační teorie. Zápaly plic, které vídáme, jsou závažné, s těžkým a rozsáhlým poškozením plicní tkáně a hlavně nejistou prognózou do budoucna.

Situace je tedy vážná?
Ano, ale je jiná než na jaře.

Jak vnímáte situaci kolem covidu-19 na jaře a nyní?
Situace proti jaru je diametrálně rozdílná. Je pravda, že alespoň trochu informací o této nemoci máme, ale není jich mnoho a bude trvat ještě měsíce, než se doladí postupy terapie těchto infekcí. Na jaře, kdy byla velká obava z kolapsu zdravotní péče jako například v Číně, se vytvořilo velké množství volných lůžek, jak standardních, tak jednotek intenzivní péče pro covid-19 pacienty, které naštěstí nebyly ani využity.

Ilustrační foto.
V Kladně bude omezen provoz některých autobusových linek

Můžete porovnat stavy a počty pacientů na jaře a nyní?
Na jaře u nás bylo během prvního týdne pozitivních pacientů zhruba do pěti lidí. Nyní přijímáme jednoho až čtyři pacienty za den. Mnohem častěji se nyní na podzim setkáváme s těžkými nálezy a četnými komplikacemi, které na jaře vidět, alespoň u nás, nebyly. Na lůžka se dostávají i mladší pacienti okolo pětačtyřiceti let.

Jak se dá fyzicky zvládat náročný pracovní den?
Po fyzické stránce to prozatím zvládáme dobře, jak my lékaři, tak sestřičky a sanitáři. Samozřejmostí je práce v respirátoru, v ochranném obleku, ve dvou párech rukavic. Služba je tak mnohem náročnější. A po práci je samozřejmě únava větší než na běžném lůžkovém oddělení.

A co psychická zátěž?
Po psychické stránce zatím naši zdravotníci problémy nemají. Snažíme si všichni vyjít vstříc a pomáhat si.

Jak náročná je covid služba?
Na našem třináctilůžkovém oddělení, kde pečujeme nyní o jedenáct covid pacientů, je lékař pouze jeden, dvě sestry a sanitář. Točí se v tříhodinových intervalech. Jeden lékař je dále na infekční ambulanci a jiný vypomáhá na oddělení s pacienty s podezřením na covid. Zatím se to zvládat dá, ale práce je náročná zejména pro ošetřující personál.

Psycholog Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Ondřej Heřman.
Záchranáři se často dočkají nadávek. Místo slov díků

Kolik jste již ošetřili covid pacientů a jak závažné to byly případy?
Statistiku vedeme od 24. září. Pozitivních hospitalizovaných pacientů bylo od té doby osmadvacet na standardním oddělení. Dva pacienti museli být v průběhu nemoci umístěni na ARO. Spektrum je široké. Od lehčích případů až po těžké případy, které byly na vysokých dávkách kyslíku a brzy museli být pacienti přeloženi na jednotku intenzivní péče.

Neměl jste někdy obavy o svoji bezpečnost nebo bezpečí svojí rodiny?
Tyto obavy byly spíše na jaře. Hodně tehdy pomohly dary od lidí v podobě roušek. Já osobně na infekčním oddělení strach neměl. Ochranných pomůcek jsme měli dostatek. Samozřejmě že jsem měl obavy, že donesu nákazu domů, ale stále se uklidňuji tím, že u dětí jsou příznaky mírné. Naštěstí jsou zatím všichni zdraví.