Neratovická lékařka Hana Šárová, která se zítra ke stávce připojí zavřením své ordinace, potvrzuje, že bující administrativa zabírá drahocenný čas, který by měl patřit pacientům.

Zavřenou ordinaci najdou i pacienti neratovických lékařů Jána Dindoše, který stráví podle svých slov stávkový den v Tatrách, nebo Andrey Suchánkové. Zamčené dveře zůstanou i u kostelecké dětské lékařky Hany Hradcové.

Mezi aktuální problémy, na které má stávka upozornit, patří například povinnost elektronických receptů a direktivní přístup při jejich zavádění.

Ilustrační foto.
Středočeši: Za poplatky za psy uklízejte města



Sankce až dva miliony korun bude podle poděbradské lékařky Ireny Proxové hrozit každému lékaři, který po 1. lednu příštího roku vystaví pacientovi papírový recept. Od tohoto data budou totiž nemocní dostávat od svých lékařů pouze kódy, se kterými zamíří pro léky do lékáren.

„Když pojedu k dítěti s horečkou domů, tak ho vyšetřím a rodiče se mnou budou muset do ordinace, abych jim mohl vystavit recept. Není jiná alternativa,“ připomíná nymburský lékař Zdeněk Weiss.

V současné době už systém elektronických receptů funguje ve zkušebním provozu.

Lékaři mají také obavy, že v případě počátečního selhání systému, jako to bylo například u registru vozidel, se pacienti ke svým lékům nějaký den vůbec nedostanou.

Další strastí českých lékařů je bující byrokracie. „Valí se na nás čím dál více administrativy a ten čas, který musíme strávit vyplňováním různých formulářů, pak nemůžeme věnovat pacientům,“ vysvětluje Koňařík. Podobný názor má i neratovická lékařka Šárová.

Dalším problémem, na který chtějí stávkující lékaři upozornit, je otázka lékařské péče pro děti a dorost. Pediatři se shodují, že je jich stále méně…

Pediatr Weiss připomíná, že zanikl obor praktický lékař pro děti a dorost a nový zákon počítá už jen s dětskou pediatrií, tedy tou nemocniční. „Oba obory měly jiné náplně i vzdělávání lékařů. Jedna věc je, že stát proklamuje péči o děti, na druhou stranu ale zruší základní obor, který nám záviděl celý svět,“ říká lékař.

Cesta k liběchovskému vlakovému nádraží
Liběchov možná definitivně přijde o nádraží



MUDr. Hana Hradcová z Kostelce nad Labem připomíná, že na bývalé takzvané obvody se mladí pediatři nehrnou.

„Vůbec se nevychovávají noví pediatři. Prostě nejsou. My jednou nebudeme mít komu předat ordinace,“ obává se kostelecká lékařka a připomíná, že byla navíc před časem zavřena dětská oddělení v nemocnicích v Mělníku i Brandýse nad Labem v sousedním okrese Praha-východ. Také za dětskou pohotovostí musí lidé jezdit až na pražskou Bulovku nebo do Mladé Boleslavi.

K zítřejší stávce se sice připojují i některé zubní ordinace, většinou ale jen pasivně „Souhlasím se stávkou, ale musím se věnovat svým pacientům,“ říká Kamila Valešová z ortodontické ordinace v Neratovicích.

Ve středu 18. října letošního roku vyhlašují praktičtí lékaři stávku, ve které protestují proti:
* trvalému zvyšování administrativy okrádající lékaře o čas určený pacientům

* zrušení oboru praktický lékař pro děti a dorost, který úspěšně vzdělával mladé lékaře v primární péči o děti

* trvalému neplnění slíbeného rozšiřování kompetencí praktických lékařů (například předepisování léků, které pacient potřebuje)

* nekoncepčnímu a direktivnímu zavádění elektronizace zdravotnictví

* ačkoli ministerstvo opakovaně deklaruje podporu primární péče, reálným důsledkem jeho činnosti je v řadě oblastí ukončení ordinací praktických lékařů

Motorkáři ukončili sezónu ve Stochově v Bikers baru Vodárna.
OBRAZEM: Zahřátí motorů ve Stochově