Velká voda se po jedenácti letech opět vrátila do Liběchova. A tam se nevyhnula ani baroknímu zámku 
z první poloviny osmnáctého století, který je prohlášen kulturní památkou. V parku před zámkem lidé jezdili na lodičkách.

Jedna z dominant Liběchova ještě nestačila téměř ani vyschnout od ničivých záplav v roce 2002 a povodně ji potkaly podruhé.

Podle jednoho z majitelů zámku Josefa Homolky se tentokrát hladina řeky v přízemí památky zastavila ve výšce téměř jeden a půl metru. „Vzhledem k tomu, že se ale 
v zámku od posledních povodní nekonaly žádné stavební úpravy, předpokládám, že 
k výraznějším škodám nyní nedošlo," věří Josef Homolka.
S jistotou ale možné škody potvrdí nebo vyloučí až restaurátor, kterého majitel pro jistotu přivolal. „Voda už opadla, takže jsem se byl 
v zámku podívat. Díval jsem se mimo jiné na fresky v orientálním salonu a laickým okem bych řekl, že se jim snad nic nestalo," říká majitel třetiny barokní památky.

Voda už naštěstí v zámku neměla v podstatě co poškodit. „Od minulých povodní jsou otlučené omítky, je to připravené na opravu, zakonzervované," popisuje Josef Homolka, který v nejbližší době 
v zámku plánuje velký úklid. „Opláchneme podlahy, uklidíme, předpokládám, že pro pět lidí by to měla být práce na den až dva."

Letošní povodně se ale s těmi před jedenácti lety podle Josefa Homolky nedají vůbec srovnat. „Tenkrát to bylo mnohem horší, letos voda naštěstí do takové výšky nevystoupala. Před záplavami v roce 2002 bylo přízemí zámku 
v pořádku, místnosti byly pěkné, teď už toho voda moc zničit nemohla," připomíná spolumajitel liběchovského zámku, který ještě před prvním zatopením lákal milovníky asijského umění. Byl totiž pobočkou Náprstkova muzea.
Josef Homolka chce na opravu zámku získat dotace. 
V nejbližší době památku čeká oprava střechy.

„Máme připravené dvě varianty opravy, a to buď pouze opravu stávající střechy, která by byla ovšem jen na přechodnou dobu, nebo kompletní výměnu střechy. Nechávám vypracovat znalecký posudek, který rozhodne, jakou variantu zvolit." Zámek by rád opět po dohodě s památkáři v budoucnu zpřístupnil veřejnosti. Po nákladných opravách ale nastanou opět obavy z povodní.

„Je třeba se zamyslet, jak škody minimalizovat, snažit se jim předejít už při opravách. Myslím ale, že by se hlavně chtělo přemýšlet o nějaké ochraně celého města. Plánuji se sejít s panem starostou a probrat to s ním," doplňuje Josef Homolka.