Flintu po dědečkovi, revolvery nebo dokonce zakázané zbraně, jako jsou samopaly, kulomety nebo automatické pušky, mohou od včerejšího dne jejich majitelé bez úhony přinést mělnickým policistům na oddělení zbraní a střeliva v Bezručově ulici. Zbraně však od nich převezmou i policisté na kterémkoli obvodním oddělení.

Umožňuje to novela zákona o střelných zbraních a střelivu, která nabyla účinnosti právě v úterý. A ve stejném dni byla vyhlášena půlroční zbraňová amnestie.

Podle policejního mluvčího Davida Schöna policisté od lidí zbraně převezmou, aniž by se jich vyptávali na jejich původ.
„Balistickou expertízou následně zjistí, zda se zbraň neváže k nějakému trestnému činu. Pokud se nic takového neprokáže, může ten, kdo zbraň přinesl, požádat o její zlegalizování a vzít si ji zpátky do svého vlastnictví," přiblížil policista amnestii nelegálně držených zbraní, která byla naposledy vyhlášena před pěti lety. Žádost o vydání dokladů opravňujících k držení zbraně ovšem musí lidé podat v dvouměsíční lhůtě od odevzdání zbraně.

Jestliže je zbraň poškozena nebo z jiných důvodů pro střelbu nevhodná a majitel se ji nechce vzdát, je možné ji po vyplnění žádosti nechat odborně znehodnotit. Další možností je zbraň registrovat pro sběratelské účely.

Výhoda amnestie je podle Davida Schöna především v tom, že se lidé, kteří mají doma staré zbraně bez potřebných dokladů, mohou vyhnout případnému trestnímu stíhání pro nedovolené ozbrojování.

Zbraně je možné do posledního dne letošního roku odevzdávat jak na mělnickém policejním oddělení pro zbraně a střelivo, které je společným pracovištěm pro mělnický a mladoboleslavský region, tak i na všech obvodních odděleních policie v regionu.

V rámci amnestie v roce 2009 policisté v Mělníku přijali zhruba osmdesát různých střelných zbraní, z nichž dvě třetiny představovaly pistole a revolvery a třetinu dlouhé zbraně, jako jsou například brokovnice, kulovnice a malorážky. V celém Česku se přitom sešlo přes pět a půl tisíce zbraní. Ani u jediné z nich se neprokázalo, že by s ní byl spáchán trestný čin. V několika případech šlo ale o odcizené zbraně.