Podle mělnického realitního makléře Viktora Janovského hledají pronájem většinou bezdětné páry, které nemají moc peněz. „Proto jsou žádanější především dvoupokojové byty do šedesáti metrů čtverečních,“ vysvětlil Janovský a připomněl, že takové byty bývají většinou za pár týdnů pronajaté.

Mladé páry přitom často setrvají v pronájmu i v době, kdy už mají děti. Ceny bytů ke koupi, které za poslední tři roky stouply až o třetinu, jsou na ně příliš vysoké a na hypotéky nedosáhnou.

U udržovaných dvoupokojových bytů s výměrou mezi padesáti a šedesáti metry čtverečními se výše nájemného pohybuje většinou kolem deseti tisíc korun měsíčně. U větších bytů pak částka s každým dalším pokojem stoupá v průměru o dva tisíce korun. Další náklady jsou za vodu, elektřinu, plyn nebo televizní a internetové připojení.

Ilustrační foto
Havárie horkovodu zkomplikuje dopravu v Mělníku


V Kralupech nad Vltavou žádá majitel za dvoupokojový byt o rozloze necelých osmdesát metrů čtverečních v zatepleném cihlovém domě třináct tisíc korun za měsíc. Dalšími náklady jsou běžné poplatky, asi dva tisíce korun. To je však nabídka, která patří ve městě mezi ty vyšší.

Méně totiž stojí podle aktuální nabídky pronájem třípokojového bytu v Lobečku, třináct a půl tisíce korun včetně všech poplatků. 

V Neratovicích je cena za dva plus kuchyňský kout o velikosti přes čtyřicet metrů deset tisíc korun. Částka zahrnuje i poplatky, ovšem bez elektřiny.

Oproti tomu v Mělníku se mezi nabídkami objevuje i byt za 17 tisíc měsíčně. Jde o tři pokoje s kuchyní na rozloze téměř devadesát metrů čtverečních.

Desetiletý německý ovčák Grim, který slyší jen na jméno Šefík, odchází do důchodu. Na jeho místo brzy nastoupí rok a půl starý Arny.
Policisté se loučí se svým kolegou. Německý ovčák Šefík odchází do důchodu

Zatímco ceny bytů k prodeji stále rostou, výše pronájmů zůstává už dlouho na přibližně stejné úrovni. „Byt, který stál před třemi lety deset tisíc, bude dnes asi o tisícovku dražší. Maximální nárůst bude o patnáct procent,“ řekl makléř Janovský.

Nájemci by se měli připravit na to, že počáteční náklady bývají až třikrát vyšší. Provizi ve výši jednoho nájemného si většinou účtuje realitní kancelář, majitel nemovitosti pak běžně vyžaduje kauci ve výši dvou nájmů zaplacených předem.

Podobná situace s byty k pronájmu je i na sousedním Mladoboleslavsku. „Nabídky jsou, a řekl bych, že jich je dokonce více. Hodně lidí totiž kupuje byty jako investici a pak je pronajímá,“ poznamenal makléř Zdeněk Štěpánek. Podle něho je situace v regionu specifická i tím, že tam sídlí automobilka, která je v současné době největším českým zaměstnavatelem. „Agentury u nás často hledají ubytování pro své pracovníky,“ připomněl.

Pronájmy na Mladoboleslavsku stále častěji začínají vyhledávat i mladé rodiny s dětmi, které by ještě před lety neváhaly a šly do vlastního nebo si postavily rodinný domek na kraji města. „Ceny bytů k prodeji šly za poslední tři roky nahoru asi o třicet procent, lidé také hůř dostávají úvěry, nedosáhnou na ně a banky už nechtějí půjčovat na sto procent nákladů,“ odhadl příčiny Štěpánek.

Vinec - vylitá Jizera
Na nápravu škod po katastrofě nabízí obcím peníze stát

Ceny pronájmu bytů bez poplatků
Mělník
2+1 11 500,-
3+1 87 m2 17 000,-

Kralupy
2+1 13 000,-
3+1 10 000,-

Neratovice
2+kk 10 000,-
3+1 13 000,-

Ani jedné z dívek se od maminky nechtělo. Obě se narodily po plánovaném termínu porodu a věkový rozestup mezi sebou mají jen dva a čtvrt roku.
Miminko roku 2016: Bětunka se nejraději krmí sama