Ubytovat svého čtyřnohého mazlíčka do hotelu mohou i lidé na Mělnicku. Provozovatelé zařízení se většinou starají o celodenní program zvířat, včetně pravidelného venčení, stravování a úklidu kotců. Takovou možnost nabízí třeba Kočičí a psí hotel Mikeš, který v Neratovicích funguje už šestnáct let.

„Maximální kapacita je sedmnáct psů a deset koček, v současné době ale máme naprosto plno. V porovnání s předchozími lety je o hotel mezi lidmi rozhodně větší zájem. Majitelé zde nechávají svoje mazlíčky průměrně deset až dvanáct dní, někdy i tři týdny pokud jedou na dovolenou třeba do Chorvatska. Denní program je pak hodně individuální. Pokud se psi mezi sebou dohodnou, tak spolu tráví hodně času na dvoře. Tam jsme pro ně připravili malé dětské bazénky s vodou, kde se mohou ochladit. Teď přes den si ale spíš chodí lehnout do kotců, které máme umístěné ve stínu,“ vysvětlila fungování hotelu majitelka Marta Hroníková.

Snímek z projektu obnovy tradice Svatodušní pouti ke kostelu sv. Ducha na viniční hoře v Liběchově.
Liběchovští se dočkali! Kostelíček bude patřit městu

Pokud jsou někteří psi agresivní a perou se s ostatními, mají pro ně v hotelu Mikeš připravený výběh hned za domem. Tam pak nechají každého psa, jednoho po druhém, na půl hodiny vyběhat. „Můj dobrman nikdy nesnesl žádného jiného psa. Nyní přijedu před hotel a tam si vesele hraje s dalšími dvaceti. Po návratu domů ještě většinou tak dva dny doma spí, jak je vyřízený,“ zhodnotila kladně svoji zkušenost se psím hotelem Sabina Kaderková z Prahy. Cena za psa se přitom pohybuje okolo 160 až 200 korun za den v závislosti na velikosti plemene a stravování. Za kočku pak majitel zaplatí v přepočtu 100 korun.

Kromě stálých zákazníků přibývají podle Hronkové také zájemci z okolí Mělníku, Kladna a zejména Prahy, kde jsou ceny mnohonásobně vyšší. Za jeden den v psím hotelu totiž musejí obyvatelé hlavního města zaplatit třeba i 500 korun.

S poptávkou po ochotných hlídačích se teď o prázdninách jednoduše roztrhl pytel. Nedostatek volných míst řeší také v nově zřízeném Psím hotelu, který leží od Mělníka ve dvacet kilometrů vzdálené Roudnici nad Labem. „Máme připravené kotce pro patnáct psů a všechny jsou plné. Asi pětina klientů je stálých, zbytek jsou lidé z okolí nebo Prahy. Nejvyšší nárůst poptávky je už pravidelně během prázdnin a svátků. Psí hotel jsme založili teprve před půl rokem, zájem je ale veliký,“ svěřila se majitelka Jitka Sedláčková. Mezi nabízené služby zde přitom patří i privátní ubytování pro malá plemena nebo psí kadeřnictví. Průměrná cena za den se pohybuje od 200 korun výš.

Ilustrační fotografie.
Sucho a horko ovlivňuje dodávky pitné vody

Svých čtyřnohých přátel se ale někteří těžko vzdávají, byť jen na krátkou dobu. Podle vedoucí pobočky cestovní kanceláře Evy Tomšejové mezi lidmi ale žádný rostoucí zájem o společně strávenou dovolenou není. „Letecky to většinou nepřipadá v úvahu, je to hodně stresující jak pro lidi, tak pro samotná zvířata. Někteří klienti si s sebou berou psa, když si u nás objednají autobusový zájezd do Chorvatska nebo Itálie. Zvyšující se poptávku po cestování s mazlíčky ale rozhodně nevidím. A pokud se někdo rozhodne využít vlastní dopravy, o tom samozřejmě už nemáme přehled,“ přiznala Tomšejová z cestovní kanceláře Fischer v Mělníku. Podle jejího názoru chce ale málokdo v současné době vystavovat zvířata dlouhé cestě v rozpáleném autě.

Kdo se ale přesto pro tuto variantu rozhodne, neměl by zvíře nikdy opustit v zaparkovaném autě ani v jiných prostorech, kde se může přehřát. „Samozřejmostí na cestu je pas a další dokumenty dle cílové destinace. Sedativa a další zklidňující prostředky je dobré užívat jen po důkladné rozvaze a poradě s veterinářem,“ upozornila doktorka Alžběta Maradová z mělnické Veterinární kliniky Maradovi.

A jak vidí situaci s domácími mazlíčky v městském útulku? Podle Jaroslavy Tiché se nestává, že by majitelé před dovolenou zvířata do podobných zařízení odkládali. „Když lidé odjedou pryč, často se jim o domácího mazlíčka starají známí, nebo členové rodiny. Pokud se ale zvířata v této době zaběhnou, některým lidem trvá dlouho, než to nahlásí, nebo to nenahlásí vůbec. Kvůli dovoleným se proto spíše v létě pravidelně prodlužuje doba, během které se majitel o zaběhlé zvíře nakonec přihlásí,“ uvedla Tichá z Útulku pro zvířata v nouzi Mělník. Zvláště lidé, kteří bydlí sami, by proto měli na své čtyřnohé přátele myslet už při výběru dovolené.