V obcích a městech Mělnicka žijí stovky lidí, kteří mají trvalé bydliště hlášené někde jinde. Často i v jiném regionu. Obce, 
v nichž skutečně bydlí, přitom přicházejí o dost peněz.

Potvrdil to kozomínský starosta Petr Koukolíček, který už takové obyvatele několikrát žádal, aby se přehlásili do Kozomína. „Bohužel se nám zatím mnoho lidí přesvědčit nepodařilo. Když se u nás přihlásí k trvalému pobytu, obec získá více peněz z rozpočtového určení daní," konstatoval starosta.

Podle odhadu kozomínské úřednice Moniky Snopové může jít o zhruba dvacet až pětadvacet lidí, což ročně představuje asi 150 tisíc korun ze státní pokladny navíc. „Každý člověk nám do obce přinese peníze, což se mu snažíme vrátit nadstandardními službami. Pořádáme i mnoho akcí pro veřejnost, které samozřejmě stojí také nějaké peníze," doplnila úřednice.

Ještě více lidí bez trvalého bydliště žije 
v Postřižíně. Monika Kyselová z tamní radnice odhaduje, že jich může být až dvě stě. „Jsou to i cizinci, kteří tu žijí, ale trvalý pobyt tu mít nemohou. Dost lidí je trvale hlášeno v Praze. Často tvrdí, že ho nechtějí měnit kvůli tomu, aby měli nárok na parkovací místo v nových modrých zónách," vysvětlila Monika Kyselová.

Stejný problém řeší také Mšeno. I tam žije podle starosty Martina Macha několik desítek lidí, kteří ve městě nejsou hlášení. „Vedle peněz do rozpočtu jde například i o volby. Lidé chtějí mluvit do rozvoje města, ale přitom tu ani nemohou volit. I podnikatelé mají často firmy hlášené v Praze, aby na ně nemohl finanční úřad," doplnil starosta, který už ke změně trvalého pobytu několik lidí přesvědčil.