Ředitelství silnic a dálnic totiž spouští v Mělníku projekt bezplatné výměny oken za protihluková právě v nemovitostech stojících v zastavěných lokalitách v těsné blízkosti hlavních silnic.

Městem prochází silnice první třídy číslo šestnáct, kde se už dlouhou dobu marně řeší stále narůstající hluk z projíždějících vozidel. Ředitelství silnic a dálnic si proto nechalo zpracovat podklady pro realizaci individuálních protihlukových opatření v rámci řešení staré hlukové zátěže. A výsledkem jsou okna zadarmo.

V mělnickém parku Na Polabí odlétla nafukovací hala.
Radnice uvolní peníze na opravu tenisové haly poničené vichřicí

Projekt se týká především nemovitostí v mělnických ulicích Mladoboleslavská, Kokořínská, Nádražní, Řipská, Na Malém Spořilově a části Bezručovy ulice až k napojení na kruhový objezd na Pšovce.

Podle mělnického místostarosty Milana Schweigstilla však s novými okny nemohou počítat lidé, kteří bydlí v panelových domech v Mladoboleslavské ulici. „Paneláky nejsou na hraně komunikace, stojí dále od silnice. A mezi domy a vozovkou je většinou ještě řada stromů,“ vysvětlil Schweigstill a připomněl, že projekt se týká výhradně nemovitostí, které jsou těsně na hraně komunikace.

Starosta města Ctirad Mikeš upřesnil, že jde především o rodinné domy. „Jsou to většinou domy, které leží pod úrovní silnice a okna mají v podstatě na hranici vozovky. Došlo k tomu hlavně proto, že se v minulosti stále zvyšovala silnice,“ poznamenal starosta.

Během listopadu se na majitele dotčených nemovitostí obrátí Tomáš Valihrach, který se specializuje právě na výměnu oken v nemovitostech. S lidmi žijícími v problémových lokalitách si dohodne individuální schůzky. „V těchto dnech už obchází majitele těchto nemovitostí,“ potvrdil Schweigstill.

Ilustrační foto
Nezaměstnaných ubylo, nejméně jich je v okolí Prahy