Kominíci na Mělnicku se nezastaví, začala topná sezona a majitelé domů řeší na poslední chvíli čištění komínů a jejich kontroly. Ti, kteří odborníky nepozvali včas, mohou na volný termín čekat i několik týdnů.

Podle kominíka a revizního technika Karla Dryáka z Velkého Borku se zájem lidí o kominické služby v posledních dnech extrémně zvýšil. Denně přijímá až patnáct objednávek.

„Lidé to bohužel nechávají na poslední chvíli, pak se to prakticky nestíhá vyřídit," říká Karel Dryák, na jehož návštěvu musejí zájemci o pravidelné roční kontroly spalinových cest a jejich čištění čekat dva až tři týdny.

„Je toho opravdu moc. Naše stálé zákazníky neustále nabádáme, aby nám volali především mimo topnou sezonu, kdy je na vše podstatně více času," připomíná velkoborecký kominík.

Zhruba polovina domácností v regionu si podle kominíků čistí komíny svépomocí. A jen část z nich si potom objedná kominíka, který jim komín prověří a vydá potvrzení 
o jeho stavu.

Komín si sice mohou lidé vyčistit sami, a to alespoň třikrát do roka, kontrolu komína by ovšem měli svěřit odborně způsobilé osobě. Podle vládního nařízení by měl od roku 2011 kontrolou projít každý používaný komín.

„Komíny si nechávají čistit především starší a zodpovědnější majitelé. Mnozí se o to ale snaží sami a kontroly vůbec neřeší," uvádí kominík Pavel Vonostránský ze Zlosyně.

Podle Karla Dryáka si někteří lidé pozvou revizního technika pouze jednou, pak už ho ale u svých dveří vidět nechtějí.

„Když je upozorníme na závažné nedostatky, které nechtějí řešit, už se neozvou. Často nacházíme u komínových těles nebo přímo v nich spalné konstrukce, na půdách kolem komína mívají někteří lidé dokonce seno nebo třeba narovnané papírové krabice. Říkají si, že když jim to takhle funguje řadu let, nemusí nic měnit. Neuvědomují si však, že mohou přijít o dům a výjimkou nejsou ani případy, kdy se lidé kvůli špatně řešenému komínu udusí," vysvětluje Karel Dryák.

Potvrzení od kominíka chtějí v případě požáru, který vznikne od komína, vidět hasiči i pojišťovny. Pokud majitel požárem poškozeného domu takové potvrzení nemá, může od hasičů dostat pokutu a pojišťovny mu mohou výrazně krátit pojistné plnění. Za kontrolu spalinové cesty v případě pevných paliv si kominíci účtují zhruba pět set korun, u plynu jde o částky zhruba o třetinu nižší.