Už v minulosti nebyl mezi občany o evropské volby nijak valný zájem a tento trend se podle všech indicií drží dál. „Volební účast je zatím šestnáct procent. Dá se říct že chodí všechny generace. Měli jsme tu dokonce i devadesátiletého pána. Srandovní bylo, že nám tu zatancoval pejsek,“ řekla odpoledne členka volební komise v ZŠ Jindřicha Matiegky v Mělníku.

K hlasovací urně zde vyrazila například Hana Moutelíková, která chodí k volbám pravidelně. „Myslím si, že i tyto volby jsou důležité, protože jsme součástí Evropské unie,“ uvedla oslovená volička.

Eurovolby. Ilustrační foto.
Začátek voleb v kraji: zcela v pohodě

Volilo se také na Střední průmyslové škole stavební v Mělníku. „Volby zatím probíhají standardně. Zastoupeny jsou všechny generace. Účast je v tuto chvíli přibližně dvacetiprocentní,“ uvedla předsedkyně volební komise Helena Klímová.

Hlasovalo se samozřejmě i v menších obcích a v Dolních Beřkovicích podle zdejší komise lidé chodili v hojném počtu. „Až nás to překvapilo. Dokonce se i povzbuzují mezi sebou. Máme z toho radost,“ shodli se tamní komisaři.

Mnozí hlasují, jiní se tohoto práva dobrovolně vzdávají. Mezi ně patří třeba mělnický manažer Jan Ivančík. „Myslím si, že ať už bych volil kohokoliv, tak výsledek nebude žádný. Konkrétně Evropskou unii plnou zákazů vůbec nemám rád,“ tvrdí.