První trojicí radních se mají stát starosta Ctirad Mikeš za Mé město a dva uvolnění místostarostové Milan Schweigstill za TOP 09 a Petr Volf za Mělničany.

O další čtyři místa se má dělit Mé město a TOP 09 rovným dílem. Za Mé město by se měli stát radními Petr Limprecht a Vilém Kraus, za TOP 09 Ilona Němcová a Ondřej Tichota.
Koaliční dohodu ale potvrdí až ustavující zasedání s volbami starosty, jeho zástupců i zbývajících radních, které by se mělo konat ve středu 5. listopadu.

Rezorty radních

Předem už byly stanoveny i rezorty, které by radní měli mít na starosti. Ctirad Mikeš se má zabývat financemi, majetkem a sociálními záležitostmi, Milan Schweigstill investicemi a dopravou, Petr Volf kulturou. Petru Limprechtovi má patřit prevence kriminality a sport, Vilému Krausovi životní prostředí a územní plánování, Iloně Němcové školství a Ondřeji Tichotovi vnější vztahy a komunikace s veřejností.
Radní dostali rezorty, k nimž mají svými profesemi nebo zálibami blízko. Při své práci pro město tak mohou přispět svými znalostmi a zkušenostmi.
Podle koaliční dohody nesmí žádné hlasování radních skončit v poměru 4:3.

„Protože Mé město a TOP 09 mají shodně po třech hlasech, nechceme, aby docházelo k přehlasování koaličních partnerů hraničním způsobem," vysvětlil Ctirad Mikeš s tím, že pokud by k hlasování čtyř proti třem přece jen došlo, probíraná záležitost se odloží nebo začnou koaliční jednání. Radní prostě musejí táhnout za jeden provaz.
Zato v zastupitelstvu bude mít všech patnáct členů koalice při hlasování svobodnou volbu. Bez ohledu na to, že budou jejich hnutí a strana svázány koaliční smlouvou.

Dohoda o hlasování

„Dohodli jsme se, že shodné hlasování koalice jako celku v zastupitelstvu nebude, s výjimkou rozpočtu města nebo některých významných strategických dokumentů nebo prodeje majetku," připomněl lídr vítězů voleb. Koalice podle něho vycházela z toho, že mandát od voličů má každý ze zastupitelů sám za sebe a neměl by hlasovat v rámci politických svazků proti své vůli a přesvědčení.

Oba budoucí mělničtí místostarostové pracují ve školství. A svá místa musejí opustit, pravděpodobně na dlouhé čtyři roky. Milan Schweigstill, který je zástupcem ředitele mělnického gymnázia, uvedl, že ze školy úplně neodchází. Alespoň zatím. Nechává si osm vyučovacích hodin ve čtvrtých ročnících, aby neopustil letošní maturanty. Petr Volf, který učí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, už svému nadřízenému oznámil, že se studentům nemůže dále věnovat.

 

Mělničtí radní na příští čtyři roky a rezorty, kterým se mají věnovat

Ctirad Mikeš (Mé město), 58 let, starosta

finance, majetek, sociální záležitosti

Milan Schweigstill (TOP 09), 49 let, zástupce ředitele gymnázia
investice a doprava

Petr Volf (Mělničané), 36 let, psycholog
kultura

Petr Limprecht (Mé město), 39 let, strážník, vedoucí české reprezentace taekwondo
prevence kriminality a sport


Vilém Kraus (Mé město), 35 let, podnikatel, vinař
životní prostředí a územní plánování

Ilona Němcová (TOP 09), 48 let, učitelka gymnázia
školství


Ondřej Tichota (TOP 09), 34 let, poradce pro komunikaci
vnější vztahy, komunikace s veřejností