„Letos otvíráme pro osmileté gymnázium jedna třídu a dvě třídy pro čtyřleté, každá třída po 30 žácích. Den otevřených dveří pořádáme dvakrát ročně, ukazujeme školu za chodu a učíme s otevřenými dveřmi. Do akce se zapojují studenti v roli průvodců a provázejí zájemce po celé škole i s případným výkladem. Nahlédnout je možné do laboratoře chemie a biologie, dílny robotiky, na sportovní aktivity v tělocvičně či v nové sportovní hale, do jazykových učeben, kde jsou připraveny různé kvízy,“ upřesnila ředitelka gymnázia Ilona Němcová. 

Projekt Slunečních lázní by mohl být v Mělníku po mnoha letech opět obnoven.
Mělník by se mohl znovu dočkat Slunečních lázní

Absolventi mají stoprocentní úspěšnost v přijetí na vysoké školy. Důvodem je převyšující nabídka nad poptávkou a samozřejmě dobrá příprava. Odborné a jazykové učebny jsou vybaveny počítači, ve škole je 3D tiskárna, učebnu výtvarné výchovy doplňuje keramická dílna s hrnčířským kruhem a keramickou pecí. „Právě keramickou dílnu využijeme v rámci Dne země, kdy se budeme zabývat aktivitami na záchranu želv v Indonésii. Ve výtvarné výchově vyrábějí studenti želvičky z hlíny, které budou nabízet na přednášce v Masarykově kulturním domě v březnu. Zisk půjde na záchranu želv,“ dodává Ilona Němcová.

Gympl roku i další ocenění

Ve středu získala škola v Americkém centru ocenění Czech Globe Star v rámci programu Globe, badatelského programu z NASA, který vede děti ke kritickému myšlení a badatelskému studiu životního prostředí. V České republice je do projektu zapojeno 120 škol a gymnázium je jednou ze tří s tímto významným oceněním.

Další úspěch tohoto týdne je třetí místo ve Středočeském kraji v anketě Gympl roku. Gymnázium se velmi aktivně zapojuje do projektu Číst Havla a je jednou ze třinácti škol v republice, která nedávno otevírala Knihovničku Václava Havla. V nedávné době byla beseda s Michaelem Žantovským, který vede Knihovnu Václava Havla a v prostorách školy je do konce února k vidění výstava Záblesky svobody na téma Václav Havel.

Labská stezka slaví čtvrtstoletí existence.
Labská stezka slaví čtvrtstoletí existence

„V úterý jsme měli přednášku předního sinologa Ondřeje Klimeše, který se věnuje situaci dodržování lidských práv v Číně. Chtěla bych zdůraznit, že celá tato aktivita je dílem studentů, kteří akci připravili a já si toho velmi vážím,“ chválí ředitelka Ilona Němcová.

Nejslavnějším studentem školy, který odmaturoval v roce 1966, byl Jan Palach a v roce 1990 získalo gymnázium čestný název Gymnázium Jana Palacha.

Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově získala třetí místo v soutěži Bezpečná nemocnice, kterou loni už po dvanácté vyhlásil Kraj Vysočina.
Film o epidemii natočila nemocnice půl roku před koronavirem